Tuesday, 29 December 2009

Cuti 5 hari..

satu hari masa krismas..sabtu ahad memang cuti..so, aA tambah 2 hari lagi..isnin selasa..
bukan saja2 ambik cuti..ni semua sebab nak join my family rombongan kawen my cousin la..kat Sg, Gerisek, Muar..
masa 26hb tu, diorang baru bertolak dari KB..so, sampai dalam malam gak la..
berkumpul kat rumah aDA ramai2...makan nasik yg chef spesel masak..
malam tu sangat meriah..ada half tdo kat rest house, half tdo kat rumah aDA..
pagi esok nya, dalam kul 10 bertolak ke Sg,Gerisek..pg ni majlis tunang2 dulu...kul berapa plan aA xtahu la..ikut jer..tunggu jer..penat gak la..dahaga...cuaca panas...
alhamdulillah selesai semua...tunggu lagi kat asjid..untuk akad nikah plak..sebelah petang.

petang lak mendung gelap semacam..
dalam masjid tu memang suram la..dah la dengar x dengar tok imam duk cakap..x paham plak tu..pekat Jawa dia..
jurugambar ramai sanagt..yg kecik ada, yg besar ada...

dah selesai semua, kami menuju ke BP semula..rehat2..mlm kami kuar gi BP mall ramai2..makan2 sebab semua lapar..
kami round Pacific dulu..cari brg yg tak tercari..then gi makan sizzling kat Food Court..
kesian kat Ayoh sebab dia mintak sizzling tp org tu salah dengar n bagi dia nasik dlm claypot tu..
maka makanlah dia nasik tu..katanya mcm mkn kerak nasik..
tp sebab lapar, licin gak peiuk belanga tu..hahaha...
aA share ngan mok jer mkn sizzling mee..
sebab on the way balik aA beli ICEKIMO n donut big apple plak..
tu yang sedap..
kat big apple beli yg durian..sedap rupanya..
mcm mkn jemput2 durian..
next time kena beli lagi..
dh hbh mkn donut, aA balik ke rumah aDA...dgn harapan boleh la siapkan presentation..sekali tertido la...hahaha...esok la nampak gayanya..

gbr kami gi majlis tu ada kat facebook...
dlm page aA n page Kak Airin..page Yee xpasti dia dah upload ke belum..

Tuesday, 8 December 2009

A Sad Day for Me..part of it..

Hari ni saya post call..oncall hari ahad memang memenatkan..kes tak banyak pun tapi ward work yang banyak..ambik darah, set IV line, review patient, assist tu dan ini..

Jadi, bila pagi, mata memang agak mengantuk la..dapat tidur pun tapi yang tak berkualiti..sejuk menggigil..air cond kuat sangat..
lagi pun kes yang terakhir masuk dalam kul 4.00 pagi..clerking..then terus ambik darah untuk pagi tu plak..

Apa yang menyedihkan, my patient yang Treacher Collin Syndrome dah takder pagi ni..

# contoh baby Treacher Collin Syndrome..
(THIS ONE IS NOT THE EXACT BABY I WILL STORY)
Sedih sangat..


This baby already 65 days of life today..
Diagnosed to have Treacher Collin Syndrome with Resolved Aspiration Pneumonia and 3x Acute Life Threatening Event which is Asystole..2 times need Adrenaline..latest episodes was about one month ago..

Last night during my oncall..after night review..i feel like i wanna go and play and joke with him..as usual..

i call his name, i touches his head..his cheek, his chin and also his back..
he looks at me and his eyes follow me..extraocular muscle intact..
i can se that he's smiling to me..
what a wonderful feeling to have such bond with him..
so do the staff nurse who always feed him, give good nursing care to him..
at that time, the oxygen saturation is 100%..good..
until my MO called me to help her..so, i said to the boy "till we meet again"..
until 5am..he was feed via Ryles tube..


Staff nurse informed me around 5.45 that the baby had desaturated as low as 40% post feeding..the baby can't tolerate feeding and regurged a large amount of milk..milkcurd..

the milk came out from his nose n mouth..

they do suction n revealed milk curd...from the previous feeding around 2am..

MO attended the patient and was put under headbox oxygen 5L/min with the baby in left lateral position..

i attend him around 6.30am..he looks cyanosed..letahrgy looking..not like as normally he looks..

i know the baby won't survive..and also wooried if the ATLE will recur..
at that time the saturation around 80-95%..

around 7am..at this tme, i was sleeping for 10 mins..my colleagues told me that this baby desaturated again..he was given Positive Pressure Ventilation for about 20 minutes..
he's apneic..

luckily he can maintained the saturation at 70%..still bad..

during morning round with the specialist, i informed him what already happen that morning..so, this specialist proceeds with the examination..turn him into supine position..
and then put him bank in prone position..i put him back on Headbox..
STILL..NOT THE EXACT BABY..JUST A SAMPLE PIC

then, all of us noted that the baby became apnei..the chest not moved..the baby cyanosed, his limbs were hypotonia..
then, we start with the chest compression and ambu bagging..
around 20 minutes too..

however, around 11.30am..again..he became asystole and apneic..my frenzs do the chest compression..up to 7 doses of adrenaline adminitered..nothing..until around 1pm..he's gone.

during this time, i had exam for neonatal resuscitation porgrammed..until i finished my exam around 1.30pm, then i know this boy already RIP..

i can't hold my tears..went to pantry, meet the staff nurse..told her what already happen.
she's shocked with the news..
almost all the staff nurse will miss him so much..

Previously, this baby always crying during feeding time..and his cries will be the loudest among all the baby..
and we used to call his name everytime to calm him down..
Nurse in prone position to prevent the tongue pushed backwards and obstructed the airway.


This baby also got cleft palate, which makes the feeding..bottle or breasfed difficult..with the risk of aspiration very high..
His chest always got sternal recession..like AP diameter is very small everytime he breathe in..
The face..yes..typical Treacher Collin Syndrome..
he got down slanting lateral part of the eye, coloboma, no eyelashes at the lower lids, hypoplasia of mandibular..and blind pits between the tragus and mandible (this one i noticed last week)..also, the ears is malformed, other features..hmmm..dunno how to describe..
Mainly, this baby got problems with the respiratory tract..

Now, he's gone..and hope Allah's blessed with him..

Al-Fatihah..

SORRY FOR THE SPELLING ERROR AS I TYPED THIS BLOG IN THE DARK..my Roomate already fall asleep.for not disturbing her nice sleep, i just decide not to switch on the light..

Sunday, 22 November 2009

Paediatric Posting..as a Houseman

it's almost a month since i entered Paeds Posting..as a HO..
now, i've been posted to SCN (known as NICU)..for neonates..
takut tu memang takut nk masuk posting paeds..semua kecik dan nano..
lagi lagi bila kena psoting kat NICU..triple kecik..kena set line kat budak2 kecik..mula2 memang takut n kesian la nk cucuk tp bila dh terpaksa cucuk..buat jugak..

afraid and not confident to do all the procedurews especially setting up the line..all are small in size..but it's my work to save lives..u want or dun want, u have to set the line, the branula so that the medication can reach the baby's circulation.

Edward Syndrome
- in NICU, again, for the 2nd time in my life i encounter with baby with Edward Syndrome, trisomy 18.
this baby is a girl, weight 1.7..currently 1.980kg..very small and cute. she will cry everytime she feel someone touches her..today is her 32 days of life.
prognosis for her is very poor. she also got some cardiac murmur at left sternal edge and we already planned for ECHO fo her later on..currently, she's been feed via Ryle's Tube..a tube inserted through the mouth to the gastric..she drinks 40cc every 3 hour.
Just now i searched for some information about Edward Syndrome. Usually they will die becoz of heart, kidney abnormalities and also due to apnea (stop breathing). Try search for the information in the Wikipedia..it's already will make u feel sad and pity for this girl..
i nearly drop my tears when i review this baby at 9pm just now..
She's got high nasal bridge (dia akan nampak ada hidung yg mancung), micrognathia (small jaw), trisomy fingers (overlapping of 2nd and 3rd fingers) and few more characters that currently i forgot..sorry..

during my student years, one Edward Sydrome baby only last for 8 days before she RIP.
i always tell the staff nurse at NICU to take care of this child, to comb the hair, to clean the face and hair everyday..so that she will look more tidy and cuter.

on this monday, we will repeat the blood investigation for her..i think i'm not able to do the blood taking. maybe i will ask help form other HO..if can't, i will do it myself..OMG..

well..already sleepy..nedd to sleep...post call..
next time i will story about Treacher Collin Syndrome..
if u want to know more about this two syndrome, just search from the search engine..
we dunno who will have this kind of baby later on..so, better know than not..

Saturday, 7 November 2009

3-1...

abe najmi kato kelate menang 3-1..tp terbalik la pulok...
3 tu hok N9..

ayyyaaaaa....

ramalan tidak tepat langsung..

abih la stadium bukit jalil..luar stadium guano eh..mitok2 xdop gapo..

Kijang Mengganas..

Baru jah habih tagging posting Paeds..

kebetule buleh off Saktu Ahad..

buleh la tengok bola kat rumoh aDa..

ni tengoh berlangsung siare langsung final bola Liga Malaysia Kije lawe Ruso..

daging ruso sedap weiii...


baru jah 7 minit main..xdop gapo lagi ni..awal lagi..

Ruso main ganah la..hk no 17 tu buat 2x doh kesalahan...

dapat free kick ko Kelate tp xmasuk gol pun...

mujur..


penyokong Kelate 65ribu..total tiket 85 ribu..huahuahua...


hok bestnyo..sepupu sepapat 7 ore hok gi tengok live kat stadium..sore siap bawok kamera nk zoom lube idung Indra..


hk pasti, maso ni, semua ore kelate bersatu hati..xkiro hok duk mano..Gerik (tapi melarikan diri ke Penang nk gi tgok kat Kedai makan..), UKM (dengan TV hok xdop kala..hahaha), Batu Pahat, Belando, Kajang, Pekan, Pasir Puteh, Kuantan, Kg Tok Betek hok tengoh banjir, Kuala Krai dan di mana sajo...

Tahniah Tahniah...


k..nok concentrate tgok bola...

Gomo Kelate Gomo...cumo jange la penyokong Kelate wak jahak..x juruh..


minit ke 18 - N9 dapat gol sebutir...tidakkkkkkkkkk!!!!!!!!!!!!!!!!!......lopat Kije Lopat..


minit ke 20-huje turun..boh boh...Indra xgerok molek lagi tu..nyaghih Kelate masuk gol sedighi..bukey Indra la..
hattan gi tgok wakil n9..mano la Sabri Yunuh...hahaha




Monday, 19 October 2009

Open House di 2240-B

penat...
kenyang..
puas hati..
thank you..

thank you kepada yg datang open house rumah kami kat kuarters 2240-B..
and benda best pada hari ni ialah dapat compliment from specialist pasal spageti yg 1st time aA masak betul2..
sebelum ni tgk jer n xpenah tahu cara nk masak spageti..sekali pg td buat.alhamdulillah menjadi..

can u imagine betapa hepinya hari ni..hik hik hik..
thank you thank you..
semoga next time bila buat spageti boleh dpt rasa yg sama gak..amin..

Sunday, 11 October 2009

Bebiri 2

Tuesday, 6 October 2009

bebiri

Sunday, 4 October 2009

Balik Kampung..hohoho...




Perjalanan balik memang jauh..seawal 3.30pg kami bangun..


mandi dlm kesejukan..packing barang masuk keta..


dengan Bismillah..kami mulakan perjalanan..




pagi tu sejuk sangat-sangat...daerah Batu Pahat sampai ke Segamat penuh kabus..


jalan depan memang susah nak nampak la..aDa bawak keta pun slow jer..


sahur minum Sensasi Meletup ngan air mineral jer..roti ada tp ada bawang ngan cheese..


bayangkan dengan udara sejuk dan ada aircond..bau bawang fuuuhhhhh..kuat giler..sampai loya tekak..


x makan untuk sahur pun xper lah..




berhenti solat Subuh kat Segamat..


ramai gak yg sama ngan kami..




sambung perjalanan...sampai kat Kuantan before masuk LPT, kami isi minyak dulu...hehehe..


ini strategi sebab bila masuk LPT n gambang dan seterusnya...xder stesen minyak kecuali selepas kat mana ntah..xingat...




sepanjang perjalanan, berapa kali aA tertido n terjaga tak tahu la...


dah jadi VIP kat belakang dengan sejuknya..apa lagi..mata pun layu la..


aTih ada tugas besar xleh tido..penting supaya aDa x ngantuk..


CD raya sentiasa terpasang...




jalan sesak sangat2 especially bila sampai Terengganu..xleh gerak keta ni...




dah nk mkn xleh, nk minum xleh..kami main2 ambik gambar jer dlm keta..




alhamdulillah kul 3 petang kami sampai Kota Bharu..


Friday, 18 September 2009

Malam Sebelum Balik Kelantan-18 Sept 2009


Hari Jumaat..

A'a masih keje cam biasa..pagi tu ada patient collapse..aA x involve sgt masa resuscitation sebab dah ramai sangat..hmm..rasa down gak la..ye la..tentu la org akan nmpak kita tak wat keje kan..petang lak MO bagi off..apa la aA ni..kemas2 bilik..then petang tu aTih dan aDa dtg ambik..

aTih dh sampai BP hari khamis lagi..

malam pulak..kami berbuka makan spageti kuah alfredo yang cair giler..dh jadi mcm sup cendawan pulak..tp tetap sedap..moreh..aDa masak sup cendawan cicah roti..

habih makan..kami main bunga api depan rumah..walaupun bunga api tu mcm dh lemau, nk nyala tak nak nyala jer..kami enjoy..

Monday, 31 August 2009

Sindrom Post Call..Hari Merdeka..

30hb Ogos 2009..aA kena oncall..bertugas pada hari AHAD yg memang terkenal dengan sibuknya..ntah la..kira semalam xder la sibuk sangat..sempat la curik masa tdo n rehat gak..tp sebab aA memang xpandai nk cari masa rehat time onkol..so, rasa la sibuk kan..

Alhamdulillah cuma ada 3 admission..untuk hari AHAD, itu sgt menghairankan..

pagi2 masa gi wad, dah set dlm mind ikut cara The Law of Attraction.. "aku akan jadikan hari AHAD ni hari yg luar biasa.."


pagi2 round..ada byk kena ambik darah n review patient..My MO ajak gi tgk post mortem tp sebab ada 2 kes elektif belum clerk..so, biarkan dulu..


Malam..BZ..sebab ada 2 kes Intracranial Bleed..my frenz Chang and Wui Ping kena accompany patient ke HSAJB..pt yg Chang accompany xsempat diselamatkan..CPR dlm ambulance..pronounced death depan pintu masuk HSAJB..patah balik ke HBP..


masa yg diorg gi, aA cover wad 8..ada 1 admission jer kat sana..masa tu dlm kul 3 pg lebih..jalan pun huyung jer..perut lapar giler..

masa kat wad paedlagi kelakar..ada sorg budak9 thun, alleged fall and bengkak muka dia sebab terjatuh masa nk ke meja makan 5 minit before bukak puasa..mesti sebab hypoglycemia ni..tp bila dia sedar jer, terus dia mkn lontong yg mak dia buat..budak baru belajar puasa..


Sahur mkn buah kurma jer..ngan air kotak krisanthemum..nasi sahur xder..huhu..xper..


Pg hbh review..kena tolong staff nurse dressing budak 4 tahun alleged burn..dia punya tenaga kuat giler..sampai kami yg 3 org ni pun xlarat nk pegang..dh bagi Pethidine and Chloral Hydrate tp dia tak tdo pun..

jadi kami pun terpaksa la dressing dia and peel kulit yg dh terbakar tu dlm keadaan dia sedar n meronta2..ada la dlm satu jam..kul 11pg siap..penat giler..dlm kepala cuma kata nk balik..nk balik...nk tdo..

balik wad sendiri..ada 2 org lagi yg belum ambik darah...try gi ambik..2 ABG 1 LFT 1 Hep B Screening..yg settle Hep B Screening jer.. ABG kedua-dua patient tak berjaya ambik..biar HO oncall jer la ambikkan..kesian makcik tu nk cucuk byk kali...

kebiasaannya, aA akan tlg kawan yg xberjaya ambik ABG..

mcm diorg dh try byk kali tapi xdpt..so, aA tolong la ambikkan ABG..dapat..

tp kali ni stress giler sebab aA yg nk ambik untuk my patient tp aA sendiri xdapat..agak nyer kena org lain try dulu kot..

hahahha....


dpt balik bilik...kul 12 t/hari sampai..msuk bilik..gosok gigi..tdo..sampai kul 4 petang..bgun Zohor..memang khyal la...


Petang lak..gi bazar kat BP..1st time..byk nyer makanan..tp last2 mkn nasik ayam jer..ngan bubur ayam...

(alamak..sakit kepala ni..dr petang td asyik drowsy jer..)

Malam..kuar lg ngan Fairuz..gi Maybank..deposit duit kat cousin untuk dia beli laptop tu..hehehe...

xsabar nyer..

ingatkan nk balik hostel terus..sekali nmpak kedai kasut..alamak...jom kita turun jap..

at least aA tahu kat mana nk beli kasut if ditakdirkan my kasut sekarang rosak...

dlm kul 10 mlm, kami bertolak balik...

lupa lagi...kami sebebnarnya nk carik kicap..nk wat sahur..masa ni mana la ada kedai jual kicap kan..at last kami sesat kt dlm taman soga..siap sampai ke Banang Heights lagi..rumah banglo besar2..ntah mcm mana jumpa jalan besar ke bandar..nasib baik jumpa jalan balik...hahah...


balik hostel..penat lagi..mata ngantuk..tp sempat tgk citer online..n tulis blog ni..

kalo dh post call tu..kalo x tdo, ader jer benda yg nk buat..mata ngtuk pun, tp kalo kata nk kuar jalan2..jalan jugak..hahaha..k..esok keje lagi...



SELAMAT HARI MERDEKA...rasa x meriah lak tahun ni..

Friday, 28 August 2009

Gaji Pertama..

2 hari lepas,my frenz ajak kuar time lunch hour..kan puasa..so, ada la masa lebih untuk gi mana2..
tujuan kami..nk g tgk gaji dh masuk ke belum..my senior yg masuk2 minggu awal dah dpt gaji..seronok dia..
bila g withdraw duit...terkejut kami..yeay...gaji pertama dh masuk..
yg buat lagi best..gaji ni dia masuk untuk 3 bulan terus..gaji kami memang ditahan 3 bulan la..so, bila dpt, memang dpt byk la sekali gus..
1st person yg aA gtau gaji dh masuk.. Nenny..my cousin..dia kata itu adalah motivation bg dia..
2nd person, my cousin Tina sebab nk mintak tlg dia belikan laptop..
3rd person...hahaha..korg la kot..

apepun..aA akan gunakan gaji ni dgn sebaik mungkin..xleh joli..xleh kedekut..balance..

k lah..nk g bersiap..jap lg kena gi keje..dh la baju pun x iron lagi..hahah...

Saturday, 22 August 2009

Toshiba Satellite® U500 Laptop Computers




rasanya yg ni kot yg aA pegang masa kt harvey norman penang tu..

Toshiba Satellite® U500 Laptop Computers






Shared via AddThis

Satellite E105 Laptop | Toshiba

yang mana satu??

Satellite E105 Laptop | Toshiba

Shared via AddThis

Friday, 21 August 2009

Konvokesyen 2009

around 1.15pm, 12hb Ogos..aA and kwn2 masuk dewan kuliah untuk ambik kad nama berbarkod..masa kat dlm dewan tu la sibuk duk pakai jubah n topi jubah tu..leceh tp kami bangga sebab jubah kami ikut stail Oxford..topi pun..

dlm kul 2.35pm, kami bergerak ramai2 masuk dewan graduasi..DTSP..Dewan Tuanku Syed Putra..sebab tahun ni Malaysia kena H1N1, kami semua kena screen before masuk dewan..dia chech body temperature and tgn kami diberi desmanol..ahahaha..

masuk dewan jer, main ikut org depan jer..nk carik tempat duduk lagi dlm kesibukan tu..xteratur langsung...hahaha...whatever..
masa duk tggu turn course kami dipanggil, aA sempat tdo..xkesah dengan flash kamera yg silau dan bunyi mikrofon yg kuat..boleh jer tdo..kwn2 lain pun ngantuk gak tp diorg xleh nk tdo..
sampai ada yg kata "Bestnya jd u Nadiah, mampu tdo dlm bising camnie.."..semula jadi..hehehe

Sampai turn kami..mula la berdebar..kami bg tepukan sokongan..aA yg ke 117..
before sampai turn, memang duk ingat dah..bila naik,pijak atas tanda pangkah yg dia letak atas karpet tu..so that, posisi masa atas pentas tu betul..almaklumlah..kami xder sorg pun yg gi rehearsal..so, main ikut yg course before ni buat jer la..

lepas ambik ijazah, benda tu kena pegang dgn tangan kanan and masa berjalan tengok depan sebab masa tu ada org akan ambik gbr lagi..ingat..

bila sampai turn....hahaha..semua tu lupa..x la..lupa part lepas ambik ijazah..
ada ke patut, aA pi baca plak kulit depan ijazah tu..terlupa plak nk letak kat sisi..masa duk jalan tu,terpandang cameramen..eh..ada org ambik gbr la..senyum jer la kan..sekali lupa plak..dua2 tgn duk pegang ijazah tu..apa lagi..hasil gbr...belum tgk lagi..mcm spoil jer..bila turun, ada org duk senyum2 gelak..lantak ko la..yg penting dh lepas..hahaha...

hbh course kami, ada lagi course lain..sekali lagi, aA terletak bertongkatkan kulit keras ijazah tu..

ok la..tertido lagi..

bila kuar dewan..kena jadi cameramen dak laki kursus plak..cesss...aku xder camera pun, aku kena ambik gbr..aku ada camera pun, aku yg kena ambik gbr..hbh gbr aku mana...huhuhu..

jumpa Mak Ayoh...sekali dia kata.."Awak tdo dlm dewan tadi?? Mok nampak muka aA kat skrin tgh tdo..."...malu sehhhh..
rupanya muka Aa tdo dlm dewan tu, kamera fokus beberapa kali..n siap terpapar lagi kat slide besar..no wonder la org duk gelak jer...
hahaha....

NOBITA NOBITA...

hbh konvo..xsempat nk gbr byk2 pun..itu pun org sekeliling duk paksa aA ambik gbr..sedangkan aA ni macam mandi dah..basah peluh...panas dan penat dan dahaga yg amat..
nk tgk gbr??kena tunggu my frenz transfer and aA copy dari diorg dulu la..aA xder satu pun gbr konvo...

mlm..kami pi rumah Azimah..mkn bihun goreng sambil borak2 2 keluarga...
mcm raya rasanya dengan kuih tart, rempenyek...etc..Thanx G-mah..
i'm waiting for u in KB next year..

that nite..aA naik bas kat stesen bas..Abe anta..itu pun kami dah sesat seround..mkn langsat...dah jumpa stesen bas..xtahu pintu masuk plak..tawaf lagi sekali..hahaha...
atas bas..sekali lagi aA tdo nyenyak..sampai BP..kakak yg disayangi menjemput..lepak kat rumah dia sambil mkn roti john yg G-mah beli..dipanaskan guna kuali bulat yg comey..and tgk citer The Penguins of Madagascar....waaaahhhhh...penatnya...

next day, Jumaat...aA onkol dengan hanya 3 admission..TQ TQ...

Wednesday, 19 August 2009

lamanya tak update..

sekarang dah berkenalan dengan facebook..tp blogspot ni tetap aA akan update cuma cepat atau lambat jer la..
sebab dalam blog ni ada macam2 kenangan..masa suka, masa duka and lagu yang best...
My Way & Here Comes The Sun..
lagi lagi bila dalam keadaan post call camnie..badan penat, byk keje..stress...dengar lagu ni..selain baca Quran..best and terasa semangat balik...untuk tidur..hahaha..
mata penat la..tp xmampu nak lelap.sebab duk belek blog and facebook...hisshhhh...

12hb August lepas..konvo kt USM Penang..penat..
tp ada yg best..
jubah konvo kami leceh nak pakai tp lawa sebab ikut style Oxford..hikhikhik..
malangnya xsempat nkaambik gbr pun..aA pegang jubah tu dlm tgn xsampai 5 jam pun..xder nk bwk pulang balik ke aper..

10hb aA naik bas dlm keadaan post call..memang lena la tdo atas bas yg sejuk tu...
sampai 11hb pagi..my friend Azimah and her sis, Kak Jun ambik aA kat stesen bas Sg. Nibong..
kat rumah dia..kami borak2..dah 2 tahun tak gi Penang, gi rumah dia..
aA tdo jap..then, dia bwk gi Queensbay..naik bas baru...Rapid..(teringat plak..dulu naik bas buruk siap terhantuk dia nyer siling sampai runtuh..hahaha..kuat tul impak)..
kat sana kami jalan2 and mkn aiskrim kat Baskin Robbins..masuk Havey Norman survey laptop..cantikya..
then kami beli sushi..sedap..UNAGI paling best..
mlm plak, aA join G-mah ngan kawan2 PMC diorg..diorg sgt best..peramah and havoc..best r korg..wish dat too...
balik mlm...kami borak lagi..lupa plak..ptg before join dak PMC tu, ada sorg lagi kwn G-mah yg kami jemput kat airport, Aini..kami dh jadi kwn..

keesokan hari..kami ke USM..thanks G-mah, Kak Jun and Aini sebab sudi accompany me kat USM yg aA xbiasa sgt tu...
thanks sgt2..
G-mah beli Roti John yg dia suh mkn before masuk dewan..dia kata nanti dlm dewan lapar..terharunya..
then i wait for my friend, Che Pu and my fmily dtg..
Abe, Ayoh, Che Ja, Mok sampai dlm kul 12 kot..gtu la..
lagi??..sambuung kemudian..nk tdo..ngantuk sgt..esok nk keje lagi...nite..

Sunday, 2 August 2009

my life as Houseman Officer..

Salam sejahtera semua..

setakat ni dah 3 kali onkol...

1st time onkol..
memang nervous la..
byk kes..tdo setengah jam kat kaunter nurse..beratur Aa n staff nurse tdo kat situ..sejuk..kipas laju sgt..
then bgun gi tgk new case kat paed..huhu..
pg still survive sampai org xtahu pun Aa tgh post call..
alhamdulillah diberi kekuatan untuk hadapi hari keje sebaiknya..

2nd time onkol..
byk kes masuk..
memula ok lagi..tetiba tahu sorg lagi HO yg jaga ward 8 kena accompany pt gi JB..maka wad dia, wad Aa and wad paed a'a kena cover..
masa tgh clerk kes kat wad 8, dpt call dari wad 4 and paed kata ada admission baru..ayoyo..masa tu clerk kes kat wad 8 pun belum hbh..ada 3 masa tu..
kat wad 4 ada 2, wad paed ada 3..total 8 serentak..
jalan pun tutup mata..xlarat..
masa kat paed lagi la..tetido masa tulis dlm folder patient kat kaunter nurse..elok jer bukak mata, sister lalu...kantoi..hahah..tulisan xyah cakap..
(tetiba teringat dulu masa student penah gelakkan sorg HO yg tulisan dia memnag xleh bc..mcm cacing siap masuk line lain lagi..hahaha..skrg aA yg wat camtu..)
MO masa tu pun tgh handle 2 kes intra-abdominal injury..dia pun asyik call wad gtau dia nk pengsan..tp aA gtau dia jgn pengsa dulu sebab aA pun penat nk manage sorg2...never give up)..xtdo pun masa onkol hri tu..mandi apatah lagi..solat..alhamdulillah diberi kesempatan lagi..

3rd time onkol...
hari jumaat..
xbyk kes..2 jer..1 kat wad 4, 1 kat paed..
tp kes kat wad 4 tu yg membimbangkan..low B, tachy, anaemia..
tp sempat tdo..terlajak lagi...bak kata kwn aA..bed sore grade 4..hahha..
pg terlewat review patient and take blood...so, terpaksalah saty kat wad sampai kl 10 lebih nk settlekan referral and blood taking..hhuuhu..padan muka..
tu la pasal..xberani nk tdo time onkol..bdn penat...bila tdo sure terlajak nyer..
next onkol 9hb plak..

k..esok nk masuk OT..kena study dulu before masuk OT...
nite..

Saturday, 1 August 2009

3rd time OnCall

penat tp inilah 1st time oncall kes xbyk..sebelum ni aA dianggap JONA sebab bila onkol jer, sure xleh tdo..kes berlambak masuk...semalam??..alhamdulillah..ada kes pun nk settlekan referral jer..

tp smlm rasa terbakar hati ni..geram dgn sorg HO yg berlagak giler..specialist pun xckp mcm tu...ntah mcm mana dia boleh lepas posting before ni dgn attitude cmtu xtahu la..


smlm, nk refer kes..then nk tnya opinion other side la pasal one patient..

Aa tgk atas kad jer list speed dial MO n HO..nmpk la nama doc yg dicari tu..

terus dial la kan..sekali nama kat atas tu tersalah..maka terdial la number yg salah, HO yg berlagak ni la..


terus dia kata " Awak ambik pen awk skrg..ambik kertas..sekarang tulis nama Dr.XXXX, nombor XXXX, tahu??ini nombor Dr.XXXX dan bukan Dr. YYYYYY..(dgn nada yg sgt kurang ajar..gerrraaaammmmm)..

apa salahnya kalo dia kata, "sori, ini bukan number dia, salah nombor ni..."kan OK..

budi bahasa skrg masih xmenjadi..even di kalangan professional..kalo golongan professional pun xleh nk amalkan, inikan plak nk harap org ramai..

mcm mana nk jd contoh kat masyarakat..wat malu jer..


lepas dr incident tu, aA citer la kt sorg nurse..dia kata masa Ho tu kt surgical pun, memang ramai xsuka dia..susah nk mintak tolong..kalo Medical dtg review, n order certain investigation, sanggup dia xnk tlong settlekan order tu sedangkan order tu nnti gak la yg akan affect management patient..

Thursday, 25 June 2009

Posted in Hospital Batu Pahat..

After two weeks of induction course at Teluk Batik, Lumut, Perak and One week of BTN at Lumut too..not more than 500m from Induction place..i went to Hospital Batu Pahat..melapor diri pada 23hb Jun..
Esok..26hb Jun..start my life as a doctor di wad surgical Insya-Allah selama 4 bulan..xmahu lebih..

Masa kat Induksi dan BTN memang best..
nak tulis lain kali sebab laptop ni xtahan lama..
slow2..boleh release stress keje..

k..
Doakan Aa boleh hadapi masa2 keje dengan sebaik mungkin..Amin.

Friday, 29 May 2009

Finally..

1st FINALLY..
A'a beli tiket flight..ke KL..naik bas dari LCCT ke Kl Sentral..
sampai sana..alamak..nk ke mana yer??..follow jer org depan..naik tangga and masuk bangunan KL Sentral..pening lagi..
jalan jer..nonong gak..lupa dh ni kat ner nu kat ner..hahaha...
last2 nampak escalator..naik..lantak dia nk bwk gi ner..
and sampai gak ke pintu depan Sentral..duduk situ tunggu kawan...
dia sampai, letak beg kat Left Luggage..byr duit..
naik Monorail ke Low Yatt...yes...akhirnya sampai gak sana..

2nd FINALLY..
tergamam masuk Low Yatt..memang nk gi sana pun..
nampak laptop, kamera and etc..kalo la ada byk duit..hahaha..
tp target masa tu nk beli kamera jer..survey2 harga and model..
last2..xjd beli Nikon S630..kualiti lens sgt teruk..zoom 5x pun nmpk cam zoom digital jer..xclear..blur..even wif flash..
then, lepas test byk model..aA beli Sony CyberShort xingat nama model..
call cousin, Apik..dia kata beli la laptop sekali..hisshhh..mana ada duit masa tu..dia kata cariklah ATM..byk kat situ....
hisshhh..dia provoke lg suh beli...xboleh xboleh...bukan dlm list..hahahah...
xblei laptop tp beli beg laptop untuk Ayoh..guna la dulu...hahaha...jahat..
and beli adaptor charger mp4 gak..
balik naik monorail lagi..ke pasar seni..then naik bas ke Seremban..

3rd Finally..
sampai gak ke Kuala Pilah..selepas melalui Bukit Putus yg bengkok2 mcm ular..tp aA xmabuk pun..siap tertdo lagi lepas penat borak ngan K.Ina..
smpai rumah dia..mkn dulu bru mandi...
mlm memang tdo terus..awal gak..
duk sana best...ada kolam ikan..dusun buah..memang suasana kampung la..
dpt gi Seri Menanti gak..mkan karipap minum oren kat tepi tasik yg 'Keras'...
kalo xkeras, xkn la kawan kami boleh demam gigil kena tegur agaknya..
kesian..
sempat beli royal jelly sebotol and buah naga 4 ketul..

4th Finally..
dapat gi MRSM Jasin..jumpa cikgu2 yg dirindui..
ada cikgu yg masih cam muka ini..ada yg susah tidak cam..
ada yg masih muda mcm dulu..xbyk berubah pun..
tp kawasan maktab memang byk berubah...serba baru..
dh bukan MRSM Jasin lagi..tp nama MRSM Tun Ghaffar Baba..
jumpa kawan Farah and Fairuz..kami memang plan nk gi sana sama2..
my frenz Farah ni la yg nk dtg KB...yg finally dia pun xdpt gi sebab dh dipanggil ke BTN..

5th FINALLY..
hbh kat N9..ke Kajang..naik komuter dari seremban..byr 2.60 kot..lupa..
Atih lata nk dtg ambik..sekali dia tunggu kat stesen UKM..aA kat Kajang...
penat cari masa memula tu..dia kata tunggu kt pondok biru..aA cari pondok biru..xjumpa pun dia..
rupanya kami kat lain2 stesen..
Atih kata ambikla komuter ke UKM semula..tp bila pikir masa tu time org balik keje..sure crowded nyer..last2, aA mintak dia gi rumah Mama..and dia dtg ngan Tina..my cousin..
barulah dia kenal jalan ke Kajang..kelakar..
Mama masak kuzi ayam..mlm2, borak ngan Atih..
Next Day..kami gi tgk Movie kat Alamanda..
A'a, Atih, Tina, Enol...

Night At the Museum 2..
dh la terpijak kaki org masa nk carik tempat duduk..haha...sori sori...
best citer ni..kelakar sepjg masa..mesti tgk..

6th FINALLY...
ptg..gi kedai Jepun kat Puchong..DAISO..semua brg rm5..
on the d way ke Daiso..atas keta yg pilotnya Tina and Co-Pilotnya Mama..dpt phone call..
alamak..takutnya..
Selamat Petang Cik Nadiah, saya ....... dari KKM....
(masa ni memang terkejut, jantung terbehenti, nafas pun stop...arrrgggghhhhhh...dipanggil dah..)
5hb tarikh ke induksi follow by BTN..tempat xtahu lagi kat mana...tggu surat..
sedih2..terus kelabu hidupku seketika..ingatkan ada 2 minggu lagi..
ayoyo..
xpelah..
kat DAISO..byk brg best yg pelik2 teknologi and kekreatifan warga Jepun//pergilah sana...best..

7th Finally...
bila tahu kena gi kem 5hb..and ada surat medical checkup kat rumah tu..terus xduduk senang..nk balik nak balik..
mak plak asyik duk perli sebab gi jalan lama sgt..rindu la tu..hehehe..
aA balik ngan Mama Tina..naik Flight tiket mahal sebab book lambat..xkesah..asal boleh balik je.
kt KLIA, nonong lg aA..nasib baik ada Mama..ada mesin print untuk boarding pass plak..
kami ke gate A06..sama flight ngan Dr. A&E..Dr Yazid, Dr.Rashidi, Dr.Chew..
xtegur pun sebab ada Dr. yg xsuka dikenali sebagai Dr. bila naik flight..yes..so, xtahu saper yg suka n saper tak kan..so, xyah tegur dulu..biasa aA tegur lepas dh sampai..
kat atas awan tu..mcm2 boleh tgk..kebetulan awan tebal and hitam..bergegar kat atas tu..
isyarat tali keledar memang menyala jer..sebab bahaya kan..
tepat jam 7.25mlm..kami sampai KB..
Alhamdulillah..

8th FINALLY..

dpt tengok surat SPA and etc..baru lega...

Thursday, 14 May 2009

Confuse with the Plans..



Cuti before keje xtahu ada berapa hari lagi...


surat2 xsampai lagi..


nak plan pun tak tahu nak susun camner..


nak letak priority pun tak tahu la..




Program time cuti yg tinggal lagi ni..:


1. My frenz from Gombak nak dtg KB..ni dh lama dia plan..memang dia akan dtg..and time dia dtg kena make sure time weekdays..sebab dia nk gi jumpa Doc Paediatrics USM gak..ni benda yg kena consider gak..


2. Kami gak plan nak gi MRSM Jasin..yg ni tau nk didulukan before my frenz dtg KB or after..


3. My frenz kat N9 pun ajak gi sana,,ingat kalo gi sana, boleh gi jalan2 kat KL..nk gi Zoo ke..


ini pun xsure lagi bila..after or before my frenz dtg KB..




Benda yg xsettle lagi..:


1. Surat JPA belum complete lagi documentnya..ada few document belum dpt and at the same time, tak dpt disettlekan..


2. Surat induksi belum dapat..ada yg kata dpt surat seminggu before..ada yg dpt 2-3 hari before..ada yg xdpt langsung..bahaya jika dpt time aA outside KB..


3. Dental checkup and treatment belum complete lagi..




So..tgh pikir camner la nk susun..maybe ada yg terpaksa dikorbankan..


means..xleh nk letak dlm jadual...




Manusia merancang, Allah yang tentukan...


kita tengok..hehehe..




mlm ni kuar gi KB Mall ngan Che Ja..


nk gi tebalkan muka tnya cina yg jual kamera..Nikon S630 dah ada jual ke??heheh


Wednesday, 13 May 2009

For USM STUDENT only..yg lain baca, maybe tak paham

Mengenai Post bertajuk Malam Graduasi..
Setakat ni dh dpt byk respons and komen..and dh ramai yg baca...especially student USM la..

aA tidak berhajat untuk menarik balik post itu..kerana apa yg telah ditulis, itulah reflex sebenar aA pasal Malam Graduasi..nk edit pun, mcm nk tutup salah kan..lgpun. Yogurtsedap ni jd mcm my open diary…yg privasi, letak dlm closed diary jer..so, ni post baru untuk explain balik..
apepun yg berlaku..
Malam Graduasi kami bukannya xbest langsung..tp dibestkan dengan kehadiran kawan2 sebatch..and adik2 4th year yg kebykkannya aA kenal..

All of them have turn the Graduation Night worthy to be appreciate..Thanks A Lot..

And regarding the comment that I postedt in the Malam Graduasi post..maybe ada yg segelintir Exco and AJK Malam Grad rasa sedih and nk marah pada aA..sorry sgt2..xberniat nk mempertikaikan apa yg korg dh buat tp aA tahu, ada limitasi tertentu tentang keputusan perjalanan program atas sebab2 tertentu yg xperlu diexplain kat sini..

Komen pasal kami tak ditunjukkan tempat duduk..sorry sesangat..kami terlupa korg yg tolong handle dh wat apa yg terbaik untuk kami…tak dinafikan sesaper yg berada kt tempat kami mlm tu, mesti akan terreflex untuk pikir negative.and post tu dibuat semasa aA still xcool from the minor trauma that night..
That’s why, dlm post tu..initially I told out pasal citer yg best which followed by citer2 best yg dh compensate benda xbest..

Cuma berharap adik2 junior dpt Malam Graduasi next year yg lebih baik berdasarkan pengalaman masalah yg kami2 alami...when u at our place, maybe part of you pun akan react the same thing..xtulis dlm blog, maybe ada yg ckp2 sesama kawan2…
Hope adik2 junior kami boleh balik dgn senyum dari Majlis tu next year and u can memorize that nite as the best ever..

Sekali lagi..Thanks to My Frenzs…and My Juniors..
My adik2 BIGSIB..kebykannya hadir mlm tu..my adik2 yg posting sama2..
aA hepi dpt tgk muka korg mlm tu..senyum2..ntah bila dpt jumpa lagi..

apa yg aA tahu, dh ada Exco yg baca pasal post tu..and I’m sorry again..problem malam tu, aA dh lupakan..tp diexplain balik dlm post ni sebab ada someone yg ungkit balik bila dia baca post yg dh lama tu..Pengajaran untuk myself and sesaper yg nampak untuk dijadikan pengajaran..

GOOD LUCK TO MY FRENZS, NEW HOISEMAN OFFICER…
Jumpa nanti kat Induksi, BTN, Hospital kalo dpt sama..

GOOD LUCK to MY ADIK2 BIGSIB (nk listkan??..boleh..next time..), ADIK2 yg POSTING SAMA MASA sesi 08/09 (nk list??..ada yg kenal muka, xkenal nama)..and YG KENAL aA xkira la bila pun..
Belajar betul2..
KEEP in TOUCH....

Saturday, 9 May 2009

Masa Cuti..2 Minggu Pertama

ni dh dikurung awal2..nk elak tupai makan..







Membalut buah nangka

- Guna baju2 lama dan kain sarung yg dh lusuh...abe panjat tangga besi sebab buah2 tinggi..
petang..nyamuk memang byk..tu yg kami bakar sabut kelapa..buat asap halau nyamuk..

- Buah-buah nangka ada yg tinggi, ada yang rendah..paras lutut pun ada..lebat..

- Pokok tu ada kat belakang rumah jer..

- Various sizes and ages..aA tnya Abe..dia kata yg paling besar akan masak bebetul dlm masa 2 bulan lagi..ala...xsempat la gtu...

Ni pokok ubi kayu..

nampak tak isi ubi tu dah kuar ke permukaan tanah..

ada 3 bonjol..

Mak kata, besar isi ni..tp rasanya isi ubi badak Ayoh nyer lagi besar..

Ni pokok bunga orkid..
tgk bunga ni, teringat kat best fren G-mah..
byk sgt duk tepi pagar rumah..
tp semua sama warna dan jenis..


Anak pokok tongkat ali..
byk gak...
Abe yg tanam..
petang yg sama kami balut nangka..kami siram pokok ni..
sian dia..dh kuning2 daun..panas..
Abe pesan..mintak tolong siram bila dia balik Banding..sekali, hujan ribut
berturut-turut..hahaha...
xperlu la aA siram..=P


Rimbunan pokok bunga depan pagar
cantik..warna kuning, pink merah..
takder 4 musim pun, still boleh enjoy warna bunga2 ni..
kalo perati..bunga2 ni ikut jer 4 musim kat europe tu..tp bunga jenis lain..
and tahap kepanasan yg lain la..
Pokok Kelapa Pandan dalam kawasan rumah..
duk tepi sangkar merak jer..
rendah..xyah nk kait ngan pengait kayu..pulas jer pakai tgn..
bau wangi..bau daun pandan..
buah dia dh byk kali kami petik..last week guna sebab Ayoh mabuk mkn honey dew..
td kejap, Mok minum sebab muntah mkn aper ntah..
kan air kelapa wat ubat..
gas air buah kelapa ni kuat..lain daripada buah kelapa lain..
nak??dtg rmah..boleh la minum..

Rumah Baru kat dlm Pagar Rumah Nik

Nik tu my grandmother..
rumah tu ada 3 bilik tdo, 2 bilik mandi, 1 dapur or pantri..

xder ruang tamu..ada beranda..

..cadang2 kalo sedara mara balik..at least ada tempat tidur..

xyah nk sewa2 hotel..
ni hasil usaha sama adik beradik Ayoh..
Ayoh sebagai pengurus..
Mok and Ayoh sedia air and mkn org keje..aA balik ni, boleh la tolong
diorg sedia air and mkn...
my aunties ada balik sekali sekala..
jd pemerhati berkala..and pengomen..hehehe..
warna??xtahu lagi..ada yg suka hijau..ada yg suka putih..
ooopppsss..jgn letak bulan dh ler..
tu ada 2 bilik kat depan..satu lagi kat tepi sebelah sana bilik yg kanan tu..xnmpak pandangan cni..

kat kiri tu, pintu bilik air..kat kanan tu, pintu belakang bilik tdo..
bilik tdo yg xnampak dlm gbr yg previous..
pintu kiri tu, bilik tdo yg xnmpk kat gbr 1st..
yg tgah tu pintu belakang bilik tdo yg sebelah kanan dlm gbr 1st
and kanan sekali tu bilik yg satu lagi..
pantri??ada ambik..tp gbr xjadi..sebab monitor Nikon S10 aA rosak..gelap..
so, masa ambik semua gbr ni..main ambik random jer..

Monday, 4 May 2009

Gambar malam graduasi

Dari Kiri : Najwa, Rustam, aA, Nik
Kami sama group masa tahun 2 and 3..and still kamceng n gege mm biasa kalo jumpa..
ada lagi yg lain..tp xjumpa masa malam tu..
aA and Nik
kami kwn xpenah gaduh...TQ
(nmpk tak sling bag maroon aA tu??itu beg my cousin yg hadiahkan..dia beli kat holland..
syg giler ngan beg tu...)


aA and Fairuz
my frenz yg suka masak...nice cook..

Najwa and Aa
(aA stay kat rumah dia masa kat Ipoh time elektif..selama 2+ weeks before i moved out to my frenz..yg lain la)


From Left :A'a, Kheng Ping, Che Pu, Pak Tam, Sheliz, Fairuz
Kami group 7..masa tahun 4 and 5..
ada tambahan...dari kiri, Misnar and Azirah






Tuesday, 28 April 2009

Malam Graduasi..

di Hotel Grand River View

makanan??...xsesedap mcm kat New Horizon..

simple..taruk kicap skit..pepper skit..minyak skit..jdilah sotong goreng..

lauk lain..nasik mcm nasik goreng berajinomoto...ada sayur campur and isi ketam sintetik..

air..oren...

hbh nasik xleh tambah...nasik xbyk pun..kalo standard..mcm 3 org makan..tp kami dpt untuk dimakan seramai 10 org..

xpatut dgn bayaran rm65..rm20, PADU tolong tambah..

junior2...jgn wat kat sana..xbest..

gi la ke New Pacific ke...hotel lain la..



sudah la bas kami dtg lambat..bila smpai..waahhh..ramainya jejaka year 4 depan pintu..

tp sorg pun xder yg tolong tunjuk kat meja mana yg ada kosong lagi..

kami nonong carik tempat..

dh la nk duk tpt kosong.."maaf..sini dh ada org.."

"sini pun ada dah..".."dh ada org book.."

boleh byg tak berapa byk meja yg kami try approach..

xpatut..

last2..kami duk je meja paling depan yg kami pun heran apsal xder org nk gi duk situ..

Alhamdulillah..depan stage, depan wayang kulit..

at least i enjoy the wayang kulit show...

juniorku sekalian..make sure kalo korg xnk benda sama berlaku..warning awal2 saper yg in-charge..





Apa yg best...

kwn2 kami sporting...

kami ambik kesempatan untuk bergambar byk2...before kuar USM ni..

benda lain yg best..group kami under supervision Dr.Azhany...

kami dpt group terbaik untuk CFCS masa Fasa III..

TQ doctor..

ketar lutut masa ambik hadiah dari Prof Hashim..(ni kwn sekelas ayoh masa kat SIC)..

mcm biasa..xpandang kamera dh..hahah..


gambar??ada..nnti tunggu line phone clear dulu...

After Result..Suturing Course











Pagi..

kami ada kelas suturing..anjuran Persatuan Doktor Alumni USM (PADU)..
enjoy...even byk kali try xjadi..
nk simpul tali smpai terbelit tangan..
bila time guna instrument pun sama..
practice makes perfect..

Monday, 27 April 2009

Saper kata lepas exam boleh relax??..

penat sangat...masa lepas dapat result pun..petang tu terus tdo..

next day..me and my frenz kuar outing naik bas..
best kali ni sebab ke KB dpt naik bas baru...and for the 1st time, balik ke USM pun dpt naik bas baru gak..hahaha...
puas hati...kami lunch kat A&W..masa tu ada bear kat luar restoran..duk tgh kacau org..
my frenz ada panggil bear tu untuk ambik bergambar..both of them take pic with the bear..me??
xberminat la..
dulu2 masa kecik, bear tu la yg aA takut..sampai nangis kat sekolah..
sekali, org kat dlm bear tu buang baju maskot tu..
tp bukan kat dpn kami la...later..ada sorg guy duk tgk my frenz ni...i'm really sure dia lah manusia kat dlm bear tu..hahaha..
pakai maskot bear tu, memang la org suka..tp kalo duk tgk pompuan without that costume, mau kena tumbuk..hahah..
we all minum float..sedapnya...nak lagi..nak lagi..lemak berkrim disukai ramai tul..
tp kat KB ni, burger and etc xsedap..hnya float tu jer sedap..yg lain semua kecik2 n suram jer kaler...
dah mkn..kami nak balik...headache la plak..cepat2 gi farmasi..beli Panadol and air mineral..terus telan ubat 2 biji..naik bas..bila masa bas jalan pun xsedar..tertido sebab mata perit xleh tgk cahaya...
tp still xilang gak sakit kepala..yer la..biasa ilang ngan Ponstan..
balik bilik..basahkan rambut n terus balut dgn towel..solat ZOhor...terus tutup tingkap, tarik langsir..and cover my eyes dgn kain gelap..tdo..straight dari kul 3,45pm ke 6.30pm...nasib baik jaga untuk Asar..

Malam plak..buat lawatan sosial ke bilik kawan2...
then gi tgk citer Kingdom of Heaven..chehhh..byk menyimpang...nk tgk make sure tahu dulu sejarah..especially pasal Salahuddin Al-Ayyubi..

itu Jumaat..

Next day..Sabtu..
kami kuar lagi..kami book keta separuh hari..part pagi Aa xkuar sebab nk kemas bilik..berhabuk..packing barang dlm kotak..
sesi petang..yes..aA ikut sama..kali ni gi KBmall..
hajat hati nak beli kamera Nikon S630..
dah kuarkan duit..gi kedai...alamak..model tu xsampai lagi la ke kedai tu..
kecewa yg amat..means time Malam Graduasi ni, aA xder kamera la...
sedihnya sedihnya..
dah la kat KBmall byk manusia budak yg pelik2..siap diorg ni pakai baju hitam..sleeveless..spek hitam besar..lilit kain kat leher..and stoking belang2..
teruk betul imej..ni mesti budak2 yg tercicir kat sekolah ke aper...
ishh ishh ishh..

satu benda kat Malaysia ni yg aA xsetuju ialah, kalo budak tu adal masalah disiplin, terus buang sekolah..mereka ni la yg nnti jadi mat rempit la, bohsia la, samseng la..
apalah salahnya kalo anta diorg ni pi wat keje kebajikan ke selama beberapa bulan..and monitor diorg nyer behaviour..
barulah xrugi rakyat..
hmmm...

balik pada tajuk..
memang penat la..sampai kul 5ptg..sempat gak beli buku motivasi karya Dr. HM Tuah..
best gak..xhbh baca lagi..
singgah beli ayam goreng Edlee..nak wat mkn tepi pantai..
2nd time gi pantai minggu ni..

balik USM..Asar..then..ke pantai..

best..dpt main air lagi..
malam plak..lepas maghrib..kami gi Tesco...beli donut..roti kopi..and jalan2 kat dlm tu..
ooo yer..sempat beli CD gak..citer Jigoku Shoujo Season 3..siap dpt Cd soundtrack lg..and Pirates yg 3rd..yg dulu CD dh pecah..so, kena ganti yg aDa punya..

penat..tp xleh nk tdo..duk kemas bilik lagi..duk siapkan kad2 untuk lecturers..
mlm kul 3pg baru tdo..

Ahad...

sambung next post la...boring kan pjg2..
gbr kemudian aA letak..xcopy ngan kawan lagi..

Thursday, 23 April 2009

Good News...

Alhamdulillah A'a lulus exam..

terharu sgt td masa nama diumumkan..

kejayaan ni adalah kejayaan keluarga, kawan2, pensyarah and sesiapa yg tolong Aa selama ni..

TQ sgt2..sebab korg byk bg aA semangat..

dlm dewan td memang sgt havoc..ramai lecturer dtg tgk...
bunyik tepuk tgn and sorakan..that's the happiest moment as the undergraduate student..
until the 1st day of works...

actually before masuk dean td..i receive a SMS from my lecturer..my family's frenz gak..
she told me the result earlier..really happy to receive that..
but at that moment..tetiba terfikir...Ya Allah..beratnya tanggungjawab selepas ni..
ya...i can do it..i can face it..
i can handle it..
memang la masa dlm dwan td kurg skit rasa debar...tp bila dh start umum..
Aa still debar coz my frenz's name belum disebut lagi..lambat skit la..
and alhamdulillah my frenzs yg selalu duk study sama semuanya lulus...Tahniah korang..

semoga kejayaan kali ni tidak melalaikan Aa dan kwn2 aA...
AMIN..

so, masa untuk kemas barang...tp kotak xder lagi..hahah..

Semakin hampir...kami??

memula ingatkan petang announcement result..
then semlm dpt berita kul 11.30...
baru jap td..kul 11...
makin cepat..
begitu gak dgn jantung kami...
confirm dh ada yg muntah2..yg sakit perut..
yg nangis...
xsanggup nk g dgr..tp lagi terseksa kalo duk kat bilik..

Semoga berjaya kawan2...
kita sebagai org Islam..masih ada senjata yg paling kuat..Doa..
still got time...

Never Give Up..

Pagi ni..

bangun awal pagi..SUBUH cam biasa...lewat skit..

bukak laptop..alahai...xdapat internet plak...

nk baca buku..cam xder mood...try tido balik...xlena...
perut lapar..panaskan nasik n ayam goreng...xselera nak makan...

tetiba chest pain..alamak..
palpitation dtg..tdo..tdo..

kul 9.15 bangun balik..
aik..dpt internet...

caht ngan kawan..
dia kata dia dh muntah...aA belum lagi..setakat chest pain jer..
tulis blog..

nak gi mandi..hahah...bucukkk...

ada lagi 2 jam lebih before result..

Wednesday, 22 April 2009

Result kuar esok...

esok kul 11.30am...
nama sesiapa yg lulus akan dipanggil satu persatu..alphabetical order..
di dewan kuliah..tp xtahu yg mana satu..

Antara 2...

td dah gi tgk..kuar awal dari yg dijangkakan..
memang before gi tgk td..hmpir termuntah takut sgt..

alhamdulillah..
my name was not there..
a few of my close frenz...ada..huhu..sedih gak td..

so, antara 2..

either LULUS..or straight fail (xmau yg ni..)

Rabu..and Khamis...satu penantian yg menyeksakan..

td baca tajuk Hypertensive Crisis..rasa best plak..

so, nk ilangkan rasa takut..esok pg plan xtau lagi..
mcm nk gi rekod perubatan..nk g korek folder my grandma..

k..apepun..semoga semua LULUS..

even td dengar rumours kata ada around 10 person yg straight faill..hope that news are totally WRONG...amin...

Tuesday, 21 April 2009

Selasa..viva..

bgun pagi..dpt mesej kata result Viva akan kuar ptg ni kul 2ptg..
terus palpitation..

nk gi mandi..tp ada pekerja laki kat luar bilik..
dh la senyum jahat...cehh..nasib baik pg ni mood KO skit..so, mampulah memasamkan muka...
buat keje biar betul..jgn nk ambik kesempatan..INGAT...




nk gi tgk result kat board..tp mcm takut2 gak..ntah..duk bilik lg xsenang hati kan..

g jer la tgk..at least exercise gak...

Sudah habih exam...

Lama tak online..post pun dh lama xberganti..almaklum lah..laptop rosak..
ni pun tgh duk KO KO lagi...
kejap2 mati..maybe post yg kali ni pun ntah berapa pjg boleh taip before 'auto' shut down...

well...exam dh hbh..tp still xleh duk diam..
result bakal kuar..
result kuar bukan main tampal jer..diumumkan nama kat depan dewan...saper yg start dengan A, awal la dpt tahu..saper yg hujung2 mcm Z..berdebar lama skit la dia...

Selasa petang..result viva akan kuar...untuk list Viva Borderline (mintak jauh yg ni...) and Viva Distinction (A cemerlang..yg ni pun nk..dapat ke x, mcm jauh jer..hahhaha)..

So, Rabu la exam Viva tu..and Khamis tahu result...huhuhu...
mesti pagi khamis tu muntah2..and xlalu nk makan..lebih teruk dari hari nk exam biasanya..

aperpun..semoga semua kawan2 USM yg ambik exam tahun ni lulus...AMIN..

pasal post minggu exam..dah ada aA taip siap2 dlm laptop Abe..tp tertinggal la.terlupa nk transfer out..dh taip pjg2..untuk seminggu yg xdpt online hari tu..

xpe lah..
k...nk round blog org lain plak...

and aktiviti post-exam ni..hbh kan masa baca buku The Life Of A Doctor..

Saturday, 4 April 2009

Hanya Kerana Sebatang Toothpick

post ni best and sebagai reminder utnuk kita semua..
benda kecik selalu kita remehkan..jangan..baca yer..spend skit jer masa anda untuk baca post tu..kat link kat bwh ni..

1 week left..

still rasa xnervous or anxiety..even though tinggal seminggu je lagi..
ini exam besar..
rasa nk nangis sebab rasa xder drive untuk study..tu dh stress sebab xder mood n susah nk focus study..study..tp susah nk focus..huhuhu..

sebab tu td, baru jer list down aper motivator aA..xkira saper n aper..
hahaha..

skrg..rasa bersemangat dah..

next week..i'll contact some person yg aA believe akan bg semangat kt aA becoz of..hmmm...aspirasi..

mlm ni..study study study..
NEVER GIVE UP..

td around kul 7, che ja call...borak2 skit pasal Atih..and pasal dia nk gi Europe next monday..smpai 28hb..masa tu result dh kuar..hope Lulus..AMIN..
dia wish Good Luck kat aA..n dia advice gak..jgn kuat tdo..hahaha..TQ TQ..

Sunday, 29 March 2009

Earth Hour 2008

dh dpt baju tu..jap lg gi study group pakai la baju tu..hahaha..

smlm smbut Earth Hour smbil tgk kilat dan mendengar guruh..

aA lepak kat tangga sesorang smbil borak n usik ADA n ATIH..

KILAT..takut n gerun gak masa tu..tp kan kita belajar fizik...so,boleh agak kilat tu jauh mana based on bunyi guruh..ni Ayoh n Abe yg gtau..

menarik sgt..dpt tgk kilat tu..cantik...bintang xder la..sebab semlm awan hujan..

selain dpt baju Earth Hour..dpt jaket yg dulu ada pakat ngan Che Ja nk beli..dh lama dh..aA pun xingat aA pernah beli jaket tu..ada nama lagi..





masa memula smpai rumah semalam..Ayoh cepat2 kuar rumah..katanya ada sorg budak laki..jiran..umur 4 tahun..xsedar diri kena gigit lipan..

kami pelik la jgk..xpenah2 dgr kena gigit lipan smpai xsedar diri..
tp boleh jer kalo ada excessive immune reaction

aA sendiri pun sejak umur 4 tahun smpai sekarang..total dh 4 kali kena gigit lipan..alhamdulillah hidup lg smpai skrg..
so, xsempat naik atas rumah..trus gi rumah Ayoh Cik..

budak tu dh dibawa ke hospital pun masa tu..tp kakak dia ada la..duk citer camner jadi..smpai menangis2 dia.
kalo ikut citer la..dia tgh main masa tu..tetiba rebah, mulut berbuih..tgn kaki jd biru n sejuk..mengeras..(tonic)..

dia ada demam skit2..and agaknya terlupa mkn dari pg..
so, my differential diagnosis masa tu..Convulsion maybe due to Hypoglycemia or Febrile Convulsion la..
agak takut la jugak masa tu..lagi2 my cousin dari jauh lagi kata.."tu ha..doctor mari dah.."..

alamak..belum lagi la..akan..

heheh..
tanggungjwab nk rawat pesakit ni mencabar sebenarnya..skrg student..xrasa tanggungjwab tu..dh jd HO, MO, Specialist..baru tahu..

kena acah skit smlm pun..dh gelabah kat dlm kepala..hahah..

so, motivate skit la smlm untuk jadik SAFE DOCTOR later on...

SAJA NAK LETAK GBR KAT BAWAH NI

gbr kat bwh ni..gbr my toys masa kat USM..yg hijau bertopi tu..G-mah my frenz yg bagi..



yg dua ekor lagi tu..khas unutk posting paediatric n exam nnti..

Saturday, 28 March 2009

Yeayyy..balik rumah..Earth Hour 2009

mlm ni kan Earth Hour..duk dlm gelap..hehe..
ni tgh tunggu che ja dtg ambik..lepas ni straight gi airport..ambik Mama n Ayoh Teh..
balik rumah..duk dlm gelap sambil tgok bintang n awan..lama dh x wat aktiviti tgk bintang ni..
biasa kalo go wad mlm2..mesti jalan tgk atas..tgk bintang n awan..
lagi best kalo ada burung hantu mlm ni...aaaahhhhh...ada la..ada la...
korg pun tutup lampu ye...jimat sejam letrik..
Fairuz...wajib tutup lampu mlm ni ye..jgn nk tgk citer antu dlm gelap..

Friday, 27 March 2009

Pagi yg indah...

Pagi Jumaat..
pg yg best..

bermula time bangun Subuh..time berjalan ke wet centre tu..pandang atas langit..
nampak awan bentuk mcm baby dlm kandungan..cantik sgt.. SUBHANALLAH..
kalo tgk bebetul...siap ada umbilical cord and tangan lagi...
lama gak duk tenung awan tu..

lepas balik dari WC..tengok balik...dah xder dah...

pagi around kul 8.30..td jer baru..bukak tingkap..dgr burung duk bunyi...
bersahutan plak tu...bunyi melodi sama jer..lain2 burung..
apa la yg dia cakap kan...
xleh nk pikir..xkn la mesej dia mesej yg sama...
mesti kita manusia dgr sama tp bg burung2 tu..ada bezanya yg kita manusia xdpat kesan..
SUBHANALLAH...

tu pun ada lagi duk bunyi...
kalo dgr leklok..ada 5 species burung..dgn bunyi yg berlainan..

bestnya..kalo tido lagi pg2 camnie...memang rugi la..hahaha...

k..nk gi wad jap lagi..nk palpate perut ibu mengandung...
nk geletek baby dia..

Wednesday, 25 March 2009

MCQ and Psychiatric Shortcase..

got end posting exam today..for Psychiatric Posting...hope will be the last posting..no more after this..
and yesterday..the result for Ortho posting..
Alhamdulillah..i'm passed..even though a little bit sad as my clinical marks nk kata rendah..lulus..tp bila dapat examiner yg baik hati..tp markah xberapa memuaskan..mcm sedih la kan..
tp syukur sgt la sebab lulus..
at least yg sedih tu jd motivator untuk aA study lagi kuat untuk clinical..

exam slip pun dh kuar..USM ni pelik..kena print sendiri slip exam..

so, jap lagi nk gi settle pasal slip tu..kena semak ngan pejabat akademik...

haaa....
bru teringat..semlm kiranya ada 2 benda baik la yg berlaku..yg satu lagi..

My Cousin berjaya dapatkan baju 60 Earth Hour yg limited tu..
THANK YOU SO MUCH..

my auntie n uncle akan balik weekend ni..so, my cousin, Tina akan kirimkan baju tu..
waaahhhh..sonoknyer...

nnti boleh la pakai and duk dlm gelap sabtu ni selama sejam..hikhikhik..

k ah..nk sambung baca pasal paadiatric psychiatry...

Tuesday, 24 March 2009

Masih teringat..

baru lepas survey nk ganti Nikon S10 aA...ada satu.pelik..bukak website USA..bila tukar harga masuk RM..beza hampir rm300 dgn yg website Malaysia nyer..cukai kot..
byk sgt tu..xper...
yg tu aA akan reward myself lepas dpt result..insya-Allah..
Amin..semoga lulus...

hari ni hari 1st exam my best frenz kat Perak Medical College..semoga berjaya..
smpaikan Aa pun berdebar..dia yg exam tp dpt gak tempias...
me??..ada lagi 18 hari...cepat kan..

dunia nk kiamat dh ni..masa berlalu cepat sgt..xmcm masa dulu2...
so..jgn kejar dunia jer..yg akhirat pun kena balancekan...

dh akhir zaman ni..manusia mkin leka..
hisshhh..takut...semoga kita semua diberi kekuatan elakkan perkara yg xsepatutnya kita buat..

kepada kawan2 yg nk exam...GOOD LUCK..

apa la mengarut ni..

dah dah...
buku duk sengih tu..
maybe psot2 lepas ni untuk aA lepaskan ketakutan n debaran exam jer...sajer..mcm masa Pro 2 dulu gak la..
so, maybe ada yg boring, stress or unsur2 lain..hehe...

c u next time..


JANGAN LUPA PADAMKAN LAMPU 28hb ni kul 8.30mlm..sejam jer..

Monday, 23 March 2009

My Nikon..finally

xdapat dibaiki...
nak baiki..rm600..
so, dia antar balik...huhuhu...

Wednesday, 18 March 2009

Gambar kami masa pelancaran buku...


It's not Think Positive..but Rational Thinking..

kalo korg perasan..yg about me kat sebelah tu..before ni aA tulis think positive..

memang tu yg selalu duk pikir..rupanya silap..

td ada kelas ngan psychologist..dia kata pemikiran n thinking kita ni ada 4 jenis..

1. positive thought

2. rational thought

3. negative thought

4. automatic thought


selama ni betul dah konsep yg aA selalu buat tu..tp tersalah word..bukan positif tp rational yg sepatutnya..


meh nk explain pasal thought ni..


Senario 1:

Emmm...contoh la dapat sakit yg terminal illness ker..


1. Positif : ala..biasa la tu sakit...apa nak takut

2. Rational : i can be sad but i'm not depress

3. Negative: sedihnya..dah xder harapan dh ni..hidup pun xguna dah..

4. Automatic : why me???


hmm....

kalo yg positif...org ni terima jer sad event tu tnpa rasa down or depress..

kalo rational..dia terima tp dia wujudkan satu thought untuk bangkitkan balik diri dia..not giving up..

kalo negatif..dia menambhkan lagi kesedihan dia

kalo automatic..1st thought yg dtg dlm kepala saat dpt tahu sad event tu..


kalo aoutomatic ni..nk paham..bygkan anda dpt tahu perkara buruk berlaku..apa yg memula dtg dlm kepala..itulah automatic thought..

kata lecturer td..mengeluh..arrgghhhh...errrhhhmmm...tu semua automatic thought yg telah diekspresikan..thought yg very short, xsempat pun nk bersopan yg dtg secara spontan..

byk lg contoh..


setiap org ada automatic thought ni..


dipengaruhi oleh 3 perkara...(3 benda ni la kami seramai 26 org td xdpt teka..hahhaha...)iaitu:

1. behaviour

2. cognitive

3. biological




bila menghadapi sesuatu sad event..or unwanted event..automatic thoughts will come which will contribute as high as 80% for the emotion/behaviour as the result..

the event itself only gives 20% for the emotion/behaviour to occur..

contohnya..


event tu hnya bg 20% sahaja untuk emotion/behavior...yg 80% lagi ditentukan oleh automatic thought how do we response or behave towards the event..mcm peik skit..tp hope korg paham..

so, automatic thought la yg penting n boleh kita ubah bila berlaku sebarang perkara yg unwanted ni..
rational thought is more relevant than positive thought...and the automatic thought will determine how our emotion and behaviour towards the event..
rational thought come later..after the automatic thought..OK..hehehe..

Monday, 16 March 2009

Ditipu..dikenakan..diputar belitkan..

inilah yg terjadi bila masuk posting psikiatri..
kami kena clerk kes kat wad & klinik...kalo kat klinik OK lagi..dh stable..
kalo kat wad..pening nk tnya..
semalam kami join sorg kawan tgh lerk..sekadar nk panaskan enjin sebab dh lama x clerk patient psikiatri ni..
punya lah duk dgr patient tu bercakap..
last sekali..tau dia kata aper??...
"awok cayo ko gapo hok sayo oyak takdi??..
sedap tengok awok duk nulih padahal sayo reko jah crito td..
senang la nok tipu pok2 awok ni..."
aiyyyaaa......kami ditipu bulat-bulat...
perkara biasa la tu..lain student lain citer yg dapat...cissss....
tp kami tahu diorg ni sakit..so, abaikan...hahaha...
tergelak gak bila kuar dari wad...
sebab tak puas hati kena tipu semalam..pagi ni bersemangat kami ke wad lagi..kali ni patient pompuan plak..
seorg yg energetic, educated tp sayang...
kami masuk jer wad..terus aA sapa dia..tanya khabar dia..
build rapport cam biasa la..
then observed diorg wat senamrobik dulu..dlm wad jer...
di akhir sesi, diorg nyanyi lagu NEGARAKU, SELAMAT SULTAN (lama dah xnyanyi lagu ni)..dan Asmaul Husna..
lepas tu baru kami interview patient ni..
berjalan lancar cuma dia banyak berfalsafah...and ada ketika dia baca ayat Quran n doa tiba-tiba..
dia kata rasa ada benda duk tengok dia...
halusinasi kot..lepas kami korek2..tak..bukan halusinasi..dia rasa jer...tapi dia tak nampak pun..
so, bukan halusinasi la..
lama gak td...yer la..kena putar belit apa lagi..sepatutnya kami yg control patient..tp td kami yg dicontrol patient..tu yg lama tu..hahahah..
semakin lama dia semakin restless..tp dari awal memang nmpak dia ni easily distract..
bunyi bising skit pun dia berpaling..
kami pun dh x larat..still byk tak dapat korek untuk wat diagnosis..kami surrender terus..
Itu belum campur lagi dgn syndrome medical student kami ni..
ada yg rasa depress la, manic la...halusinasi la...
mcm2...
baca bab depress..terasa depress...
baca bab anxiety disorder..pun terasa ada gak kot...
and bermacam2 disorder and symptoms lagi la..
kami kena tetapkan pendirian..kalo tak, terikut la sama terasa jadi patient...mintak jauh..

Kenduri Kawen...Kawan SKPG 2

Beberapa minggu lepas..aA and kwn2 lama rancak duk bincang pasal nk gi rumah kawan..dia nk kawen..so, kami pikir this is the time untuk reunion la kan...lgipun dh lama xjumpa..siap yg duk kat Perak, Johor, Penang and Kedah pun nk dtg..
terasa hepi sgt la...
tp ditakdirkan..this is not the time yet..

hanya 3 org saja mampu ke kenduri tu..itupun yg sorg lagi gi sorg2..so, kira xberjumpa gak la ngan dia..

gbr ni blur skit..



me, biey, fairuz




aA g ngan sorg lagi..nasib baik ada my frenz yg temankan..kalo x, sure aA xgi dah..
on the way ke kenduri tu..sorg my frenz give me a call...terkejut gak bila dia call..
bygkan dah berapa belas tahun x jumpa..hmm..12 tahun..hmmm...
terharu la masa tu..betapa bersungguhnya dia nk dtg tp xdpt...sedih pun ada..tp kita paham..
Insya-Allah ada masa kami jumpa balik semua..
tp bila next reunion..biar my frenzs la plak yg handle...heheh...
aA???...byk lagi nk kena pikir..EXAM...lepas tu baru tahu tujuan and future planning..so, skrg memang xleh nk suggest exact date untuk reunion...huhuhu...
NEVER GIVE UP...



Thursday, 12 March 2009

Orthopaedic and Clinical Examination-part 2

Then The Exam Begins..
(mcm dlm LOTR plak..then The Journey begins..)
Dr. Es : Plz examine this patient's lower limb neurology system..
A'a : Alright Dr..
Dr. Es : but 1st i want the patient to walk around..in the ward...
sekali ingatkan jalan dekat2 situ jer..rupanya Dr. Es mintak patient tu jalan sampai ke depan pintu ward..alamak..nk g mana ni..tertanya dlm hati la..
"Pakcik..jalan lagi..kita gi round depan lift yer.."..Dr Es arahkan..
jauh benar tu..so, kami bertiga berjalan la sampai ke dalam lift..tp aA kena jadi obesrever yg sangat peka n kena analysis setiap yg abnormal dlm gait pakcik tu..susah wooo..dlm borderline antalgic dgn short limb gait gtu la...
tp Dr. Es baik..dia xmarah pun..ahhaha...
then patient balik ke katil semula...bermulalah semula exam td..
1. Inspect dulu the attitude, wasting, skin changes, scar etc kat lower limb..itu semua bg klu untuk tahu which level of the spinal cord or nerve root involve..
contoh..alo nmpak thigh muscle yg wasted..kena la tahu nerve root mana yg supply that muscle..
2. Then palpate the consistency of the muscle bulk..maybe nampak wasting tp bila palpate muscle bulk tu mungkin firm..tak soft...besides..check for any tenderness over the lower limb region..kekadang ada yg kalo spinal cord compression, even light touch pun diorg akan rasa sakit yg amat...
Oppss...terlupa..kena test untuk Straight Leg Raising Test and Sciatic Nerve strecth test gak..
then baru wat...
3. Check for the tone of the limbs
untuk lower limbs..kita rolled the limbs untuk check tone thigh muscle and muscle that support the hip joint..tgk kalo2 foot dia nampak senang bergolek ke tak...
then untuk check muscle lain kat lower limb...flex the hip and knee...pegang lutut patient and tapak kaki patient..rotate the limb...
kena tahu beza between normotonia, hypotonia and hypertonia...
4. Check for the power of the muscles...
- based on grading 5/5 or 4/5..and etc la...so, kena la main2 tarik n tolak kaki...
time nk assess ni kena betul2..xleh kekok nk pegang kaki patient or end up patient tersepak kita..
5. Reflex...hahaha...ni guna tendon hammer..memang masih kekok pun nk pegang..
bila pukul..nmpak jer reflex tp xkuat la..
sekali Dr. Es tunjuk kat Aa camner nk pukul...mak oiiii...kuatnya..
masa tu aA terkeluar ayat dpn Dr.... "Dr..kuatnya Dr. pukul..."...
then dia kata "bukan kuat, awak yg xconfident nk pukul kuat..."....hahaha...kena atas hidung...
lepas tu dia bg peluang buat lagi sekali...
berjaya..naik jer lutut tu rupanya..
6. Sensory...
test guna tangan jer..dah xingat dh nk guna pin prick or cotton..hahah..
sepanjang test tu..kalo ada technique yg xbetul..Dr. akan gtau and mintak aA perform semula...
ni kira 2nd time aA dapat kelas neurology individually dengan specialist..dulu masa exam Medical...
hbh exam td..lepas dpt locate the exact level spinal cord yg kena tu...rasa lebih yakin n confident untuk praktis lower limb neuro examination...
TQ TQ untuk Dr. yg cute..dan jugak kwn2 yg bagi semangat kat aA td..hehehe....
memang sgt lucky la coz dapat Dr. yg baik as examiner..semoga time exam final pun..aA mampu buat yg lebih baik..AMIN..
sebenarnya semlm lepas tulis blog kejap..aA try study..tp sebab penat sgt..xleh nk fokus..last2 tertido kat meja sampai pagi..kul 6.30 terjaga balik..sambung baca buku sampai kul 8..8.30am exam...
huhuhu...
bagaimanapun...aA xrasa stress dgn MCQ td..rasa hati..alhamdulillah boleh jawab gak..even tahu ada yg xleh jawab gak..

Orthopaedic Clinical Examination-Part 1

hari ni hari exam..tp rasanya hari ni hari yg best...

sebab..



pagi2 dh ada round cam biasa cuma xder specialist..so, bila xder specialist maka ada la MO yg suka buli kami student2 ni..ada siap sorg MO ni..straight dia dtg depan aA

"exam petang ni??..(gaya mcm polis)

terkejut kawe..haha...so, bermulalah episod aA dibuli semasa ward round..nmpknya TERjadilah feveret student yg dikenakan..ada swelling skit..terus mintak check pulse etc..ada neuro deficit skit..diminta completekan examination yg MO xwat..etc lagi la..tapi tak kesah pun..asalkan MO noticed kami kat sana..



lepas tu aA n frenz examine patient dari team SPINE..kan nk exam dgn examiner team SPINE..so, kami survey la..

memang ada ramai patient team SPINE yg ada finding and bak kata Prof Faisham..

"awak kena pikir lebih skit dari biasa yg awak pikir..lebih skit jer..xperlu byk.."
itu yg kami try wat masa examine tp still use the paper untuk lakar balik finding neurological kami...susah gak..lepas hbh examined few patient..kami muntahkan balik finding atas kertas and try carik the exact lesion..kalo kat spina cord tu, which level ect la...
dpt jwpn tp kami selalu pikir..jgn bias or taksub dgn finding yg dpt di luar exam..buat diagnosis based on finding masa exam tu..biar pening skit..xper..kena concentrate n jgn khayal..

lepas tu kami gi OT..OT last kami before hbh final year.. Insya-Allah..AMIN
ada total hip replacement..
kami main2 dgn bone cement..lembik...tp bila dh start keras..panas sgt..so, aA ambik peluang guna bone cement yg kecik tu tuam kat Temporomandibular Joint Aa..sebab ada trismus ni..dh seminggu..
best gak..
dlm OT tu cam biasa la..kena buli lagi dgn MO..tp xhbh pun tgk sebab takut sgt nk exam..

dengan xlalu nk mkn..rasa nk muntah..nk terBO..etc la..
bygkan boleh thn xlunch n breakfast..sekadar mkn chewing gum jer..hahah..

kawan aA sorg ni..K.Syidah..dia ada pujuk aA nk kurgkan takut...
" Aa kena ingat satu benda yg best bila exam kejap lagi iaitu...Aa exam dgn doctor yg cute"..
gelak jugak..mcm cute jer nasihat ni..tp specialist ni xpernah senyum bila kita senyum..tu yg rasa takut tu..

Exam kul 3 tp kul 2 lagi dh ada kat wad..so, kami2 yg exam ptg td ambiik kesempatan examined pakcik sorg ni...dpt finding memang berbeza setiap org..last2..aA mls nk pikir tkut bias kan..
sebab doctor lambat gak sampai 10 minit lewat gtu..so, around kul 3 gtu la..aA tunggu jer kat luar wad smbil pegang buku examination...try to recall neurological examination of the lower limb..termasuk dermatomes and myotomes...

sekali doctor sampai..still dia tak senyum..
approach dia n gtau kami la yg exam dgn dia..
aA volunteer untuk exam dulu dgn dia..ditakdirkan aA exam dpt pakcik yg kami examined masa duk tggu doctor td..alhamdulillalh..
segala yg aA paham n hafal asal neuro td semua aA apply balik even ada 1-2 perkara yg aA kantoi kena trick..hahha...xper..next post aA citer apa benda yg belajar masa exam td..

ni nk bc buku dulu..exam MCQ pagi esok kul 8.30..ni tulis sekadar nk ilangkan ngantuk jer..k...sambung esok..