Wednesday, 24 August 2016

Peringatan Hidup

*SEBAGAI PENGIKTIBARAN*

*Satu hari, seorang guru sekolah menulis di papan hitam:*

*9 × 1 = 7*
9 × 2 = 18
9 × 3 = 27
9 × 4 = 36
9 × 5 = 45
9 × 6 = 54
9 × 7 = 63
9 × 8 = 72
9 × 9 = 81
9 × 10 = 90

*Apabila dia telah selesai, dia memandang kepada pelajarnya, dan mereka semua ketawa pada beliau. kerana jawapan yg pertama itu yang merupakan jawapan yg salah.*

Kemudian guru itu berkata,saya menulis jawapan pertama itu salah dengan sengaja.. kerana saya mahu anda untuk belajar sesuatu yang penting.

*Ini adalah untuk memberitahu anda bahawa bagaimana dunia di luar sana akan melayan anda.*

"Anda boleh lihat yang saya tulis dengan TEPAT sekali utk 9 jawapan yg lain, tetapi tiada seorang pun yang mengucapkan tahniah kepada saya untuk itu!

*Anda semua ketawa dan mengkritik saya kerana satu perkara salah yang saya lakukan.*

Jadikan ini suatu pelajaran..

*"Dunia tidak akan menghargai kebaikan yang kamu buat walaupun satu juta kali, tetapi akan mengkriti kamu jika hanya sekali sahaja kesilapan yg kamu buat.."*

Thursday, 21 July 2016

Pengalaman sebagai Orthopod 4


#jomberkongsiinspirasiorthopaedic

pagi semalam masa round ngan Prof Faisham, Dr Hadizie and the team..

tgh review pt pelvic..then team arthro dtg..diketuai Prof Amran (yg dtg buat revision TKR ngan Mr.Taj dulu tu..)..bertanyakan pendapat dan cadangan tentang satu kes arthroplasty di team Arthro..

diorang bincang2..then team Arthro berlalu pergi..
kami sambung review pt pelvic kami..

tiba-tiba..Prof bersuara..

automatik bila Prof bersuara..kami akan berpaling..

"meh saya nak citer.."katanya sebagai pendahuluan..

"ada buku pasal how to be a good leader..dia beritahu cara2 nak jadi ketua yang baik..
first thing..u must capable to do many things..i'm not that kind of person..(sambil gelak)..saya bukan jenis macam tu..maybe younger generation like u all..maybe later Dr Hadizie boleh.."

-sambung lagi-kami tak interrupt pun dia cakap..dia je..-

"tapi the most important thing ialah..the leader able to accept the comments, any complaints, dia terima..any opinion dia boleh ambik..

nak jadi lebih baik..dia kena dptkan pendapat org lain..dia maybe dah pangkat besar..lama dlm bidang dia..tp pengalaman org lain..ilmu org lain..pendapat org lain..itu yg penting untuk jadi ketua..

jadi..ketua kena pandai menerima dan perbaiki diri dengan menerima teguran dan pendapat org lain.."

sekian..

*sy taip berdasarkan ape yg prof cakap dan gaya dia bercakap..

Friday, 8 January 2016

Art of Debridement..

Art of Debridement..

not just removing infected and unhealthy tissue..but..

1.how u differentiate the part that need to be remove and part that u want to keep
- the eyes cannot see what the mind doesn't now
- kena banyak assist buat debridement, tanya ur superior how to decide..
- study and banyakkan tengok wound..so nanti baru la dapat tahu yang mana slough, granulation tissue, necrotic tissue, etc
- yang penting anatomy la..kena tahu function each tendon tu..contoh..patient dah hilang jari little finger, so extensor tendon to 5th toe tu boleh la remove kalo dah infected..tak yah sibuk nak cover la..kikis skit2 la..

2. how to learn to debride..assist..assist and assist..
- jangan ingat masuk OT..alah..assist je..tak dapat nak buat..tak yah masuk...
itu satu assumption yang merugikan anda..
masuk je..jangan risau..setiap operation tu adalah ilmu baru untuk kita..
masuk dan tengok serta perhati betul2..

3. only assist? still not enuff..u have to observe..OBSERVE..not just see..OBSERVE
- beza bila masuk OT, assist semata2..
- jangan setakat masuk jadi retractionist or suctionist semata2..
- atau tersengguk..
- perhati dengan ilmu..observant..tanya..tanya..kenapa itu kena buang..camner nak cover soft tissue and bone..

4. how u HOLD AND HANDLE the instrument so that u can pick and remove that u dun want..without risking ur colleague to injury..
- instrument perlu bila nak buat debridement. eg mayo scissors, bone currete, scalpel etc
- pegang betul2..cara nak pegang tu pun kena perhati bila ur superior buat debridement.
- biar ergonomik..jangan sampai terpusing2 tangan tu pegang instrument..
- halakan scissors tu pada structures yang nak buang..bila handle pun tak betul..maka masa yang diambil untuk siapkan kes pun lama..dan makin bleeding la patient..
- yang penting..jangan riskan assistant anda dengan injury..
- tak heran ada yang sampai instrument terpelanting..
- jangan cederakan diri sendiri..
- macam mana nak tahu cara pegang yang betul?...tengok senior pegang camner..senior nak ajar..bukan setakat boleh ajar ikut phone..or verbally..kena pegang instrument tu..tunjuk dulu..junior tengok dan paham...

5. how to minimize bleeding..not just cauterize the bleeders..it's on how u cut the tissue..
- dah nampak 3cm infected and sloughy skin and soft tissue nak kena buang..janganlah potong sikit sikit..sekali potong..akan bleed..potong lagi..bleed lagi..
- kalo dapat kes necrotising fasciitis yang kena buat radical debridement..kalo potong skit2..bayangkan bila nak habih..dan bayangkan berapa banyak bleeding yang berlaku..
- so kena la plan.assess..yang mana nak buang..margin kat mana etc..zerrraaappp terus

6. how u extend the wound..
- plan camner nak extend the wound..kalo masih baru..discuss dengan superior..suggested skin incision..kena tengok dan assess..kemana infection tu tracking..
eg: wound kat kaki..tend to spread proximally, by tracking through achilles tendon..
     wound kat leg, boleh tarcking proximally via the tensor fascia lata..
- salah extend..healthy skin and tissue boleh deprive of blood supply and later on boleh jadi necrosis..

7. how u prevent the healthy tissue from infected..
- ada yang buat debridement, cucuk mayo scissors then bukak..cucuk2..
IT'S WRONG..TOTALLY WRONG..
- make sure u nampak dan assess mana tissue yang healthy dan mana yang tak..jangan main jolok je..
- kalo main jolok je..dari depth yang healthy pun akan jadi infected sebab anda dah introducekan infection masa duk cucuk tadi..
- bukak betul2 dengan blade..TENGOK..

8. see what u cut..dun just chopped and chopped..
- tak boleh disangkal la..bila jadi assistant ni..ada yang mengantuk..lagi2 kalo kes pukul 3-4 pagi..
- so ada la saat tertido dan lupa nak suck the blood guna Yankeur tu.
- as a surgeon..clear the operation field dulu.. dap dulu blood clot ke, pus ke..identify dulu soft tissue, baru la u cut..
- ni bukan ayam yang boleh main potong potong dan potong..

9. knows the anatomy..
- anatomy..
- kena la tahu..
- basic nih..

10. knows how to protect the important structures such as tendon..neurovascular bundles and bones..

11. patience..

12. dun greedy..

13. post op wound..keep review and review..even the pt from different wards..ask the incharge what did the superior said about the post op wound..

14. if not satisfied..u should feels bad and try to improve..as u put the pt on risk of anaesthesia..again..

15. PLAN UR OPERATION..plan..plan..not during pt already in OT..but early during ur oncall days..go to ward..see the wound..and plan straight away..if not sure..ask the superior..

16. the art not ending here..still many u should learn..and i'm still learning..

the most important is..do the patient heals well..

Wednesday, 28 October 2015

Pengalaman sebagai Orthopod 3


sambung lagi

CONFIDENT

Keyakinan..
memandangkan saya ni orthopod..so kebanyakan tajuk berkait dengan kehidupan saya di tempat kerja..
tahun ni dah tahun keempat saya sebagai MO Ortho..masih baru dan masih banyak nak belajar.

Ada junior yang tanya, macam mana saya boleh dapat keyakinan untuk buat operation sendiri..operation simple la..yang sub tu mestilah masih takut..
maksud diorang, boleh buat plating femur tibia sendiri, radius ulna sendiri..dari tak reti kepada reti la skit..
then saya share la kisah saya masa di bawah didikan pakar2 yang sangat excellent tu..

seawal saya day 5 di Jabatan Ortho, dah dipanggil oleh Mr. HOD untuk buat removal of plate femur budak umur 13 tahun. Hari yang sama, saya onkol..biasa kalo onkol, kena la round wad dan attend new case serta setelkan wardwork sementara rakan2 lain masuk OT..tapi masa tengah round tu, dapat call kena masuk OT stat..apekah..??

rupanya Bos tengah tunggu sebab nak ajar buat removal of femur plate..berdebar masa tu..Day 5 baru..mana la tahu camner nak buat, approach ape, potong mana etc sebab masa HO malas giler nak ambik tahu pasal ni kan..

Bos ajar step by step, Bos instruct..means, skin incision dia cuma tunjuk je, kita yang buat..sampai la bukak fascia, guna osteotome, bukak screw and jahit..first case of the day masa OT elektif..
Terharu sangat masa tu..dapat belajar one to one dengan boss plus tips and tricks..
So bila dapat pengalaman macam tu..Bos expect next time kita buat sendiri la..yes..under supervision.
Bos bagi senior yang hebat giler untuk supervised termasuk la operation2 lain..

setiap kali scrub in, mesti ada je benda baru yang dipelajari..enjoy sangat..
Seniors dan Bosses juga sangat baik dan percaya kat MO dia ni sebab exposure masa kat sana sangat la banyak..

Percaya camner tu?

Banyak kali kena..kena tinggal ngan Bos kat OT, buat kes sendiri..
contohnya Percutaneous K wire Supracondylar Humerus Gartland 3..dibuat secara emergency, masa oncall.. so kalo oncall ada kes macam tu, standby la..
masa awal2 tu, memang la Bos panggil..dah lama2 asyik assist je, kena la buat sendiri..
pernah satu malam, ada kes tu, call la Mr. HOD ni..
       "Bos, patient dah hantar ke OT, nanti Bos datang eh, saya prepare patient nanti.."
       " OK, nanti saya datang. Awak proceed dulu.."
Bila dah ready semua, saya start la buat CMR bagai..sampai 15 minit try, just me and HO..call balik Bos gtau tak dapat masuk..
       " Baru 15 minit, belum sejam..buat la dulu.."

akhirnya dapat..
rupanya, dapat tahu Bos datang tapi dia intai jer dari luar sambil mintak PPK or MA jadi mata2 dia untuk update progress op..ahhahaha..

banyak lagi la kes lain yang gtu..kena tinggal..
first plating femur pun gtu..dengan seorang HO perempuan sahaja..takder MO lain..
anaesth masa tu baik..dia rilex je..dah kul 5 petang masa tu..
          " Buat je op tu aA..takpe..jangan risau..ni 1st plating femur sendiri kan..cuba buat sendiri..nanti dah lama2, confident la nak buat sendiri.."

see...cooperative and sporting tak dia?..

Setiap kali masuk OT, memang seniors dan specialist akan ajar step by step..tak pernah miss..gelak2 jugak tapi mulut mengajar..
so setiap satu tu..ada je benda yang direvise dan diingatkan selalu..siap dengan reasoning..

So, pada yang masih baru..dah banyak kali masuk OT..assist..observed..anda perlukan keyakinan untuk buat sendiri..
dan untuk mencapai keyakinan dan keberanian tu, perlu ada senior yang supportive..bukan supportive dari segi  "meh aku buat, cepat skit.."..tapi dari segi.."buat dulu..ada masalah takleh setel baru panggil.." itu pun dah cukup..
ataupun..kalo senior tu gatal sangat tangan nak scrub..jadi la retractologist ke..suctionist ke..
kalo complicated sangat or lama sangat, then baru interrupt..

Junior MO pun kena paham, u boleh buat sendiri jika tiada kekangan masa OT..macam last case ke..if first case dah susah..perlu senior untuk masuk supaya kes seterusnya tak ditunda ke hari lain..

Bagi peluang pada junior..sebab itu caranya saya belajar dulu..

contoh..plating radius..biasa surgeon duk sebelah radius, assistant duk sebelah ulnar..
tapi bila junior nak buat, bagi dia duduk sebelah radius, senior sebelah ulnar..sebab junior ni nak oriented approach macam dalam buku..bila dh OK, duduk la mana2 pun, in shaa Allah boleh buat..







Sunday, 24 May 2015

Akhirnya..satu penantian menanti

22/5/2015 Jumaat

Salam sejahtera semua...
berzaman sudah..macam-macam hal berlaku dalam hidup

Alhamdulillah dah lepas exam Part One MMed Ortho USM..tapi belum tahu keputusan lagi..sekadar berjaya melepasi dan melalui peperiksaan yang penuh dugaan dalam kesungguhan.

Entah bila nak dapat result pun tak tahu la..
setakat ni baru seminggu naik keje..bab-bab ward round ni memang kurang semangat skit la...dah lama tinggal kan..tapi onkol dah dua kali ni..rasa ok jer..tak teruk sangat..cuma kerap sakit kepala dan sakit tengkuk..mungkin sebab nak lepaskan stress semasa exam tu..badan dari asyik duk sympathetic jer..berdebar je...tiba saat dah habis semua...terus lembik longlai siap dapat exudative tonsillitis lagi tiga hari..makan tak seberapa tapi berat maintain..apekah...??haha..

hari ni onkol yang keempat sejak naik keje..ada satu je lagi next week.
Sebenarnya result unofficial dah keluar..ada dengan HOD Ortho USM..kalo nak tahu kena call personally..result official plak next week..
tapi tak berani nak tahu result LULUS ke sebaliknya..sebab hari ni onkol..esok nak gotong royong dan picnic tepi pantai..lusa nak assist kes spine. Takut spoil mood..hehe..

On the way gi keje semalam pagi...bukak radio IKIM..sempat la dengan slot motivasi pagi..

"Wasta'inu bis-sobri was-solah"
minta pertolongan dengan Allah dengan sabar dan bersolat..

Allah dah tentukan rezeki kita..kita minta..tak semestinya dapat terus..mungkin Allah tangguhkan rezeki kita...permintaan kita untuk elak yang buruk berlaku..

contoh..mungkin kalo bagi LULUS..Allah nak uji kita dengan sifat riak dan bangga diri..kalo Allah bagi GAGAL..Allah nak uji kita adakah kita makin jauh dengan Dia atau mungkin Allah nak dengar kita meminta dari Dia..

setiap perkara yang datang dalam hidup kita adalah dugaan..

so yang penting, kepada Allah kita kembali dan bersyukur dengan segala nikmat-Nya..

dan dalam solatlah perangai kita yang sebenarnya akan nampak dan hanya Allah yang tahu bagaimana sikap kita semasa solat..bagaimana kita khusyuk, mengagumi kekuasaan Allah dan kebesaran-Nya..bagaimana kita memohon dari Dia..adakah sekadar minta dengan mengucapkan doa tanpa menghayati doa itu..atau bersungguh2 minta dan berusaha?..

bila dah berusaha..didik dan doa untuk diperkuatkan hati agar dapat menerima dan redha dengan segala ketentuan Allah..apa saje keputusan exam yang keluar..itu yang terbaik buat kita..

jangan mengeluh..jangan berkata "Kalau..dan kalau.." itu dah macam tak terima qada' dan qadar..

Harapnya selepas kami dapat result nanti, kami lebih dekat dengan Allah..lebih kuat semangat dan lebih rajin berusaha pada masa sama mampu membaiki dan memperelokkan lagi hubungan dengan sesama manusia dan sekeliling..

ingat..nak berjaya bukan dengan usaha kita sahaja..kalo perangai bagus..tepati solat, rajin baca buku tapi mulut jahat..mengata orang jer...buat orang lain sakit hati etc..pun susah nak berkat ilmu yang dipelajari..

Sekian untuk kali ni..






VIVA techniques MOA master class 2015

Viva techniques moa master class 2015

Prof hafiz
��Viva is aimed to See ur thoughts flow. Its a rapid fire--make it direct to the point��

��Give lecture to others daily. Pick 1 topic per day. Gain ur confidence thru that

��Dont interrupt the examiner. Ask to rephrase politely

��Use proper english

��Check ur voice. Say it clearly with good tones

��Hard question is a bonus to get distinction
Dont be stress

��maintain ur eye cntc��

Prof ruhi
����Viva is a frightening experience :try to be calm

��Take 2-3 seconds to organize answer 

��"would u like to reconsider ur answer?"
Say yes. And think it back

��Be acute to situations 

��Carefully listening the questions 

��Rephrase if u don't get it 

Eg how would u manage...?
Complication of something?
��Make it structured 
Eg. Acute complications and chronic complications 

��Dont say like 5 complications. 
Dont mention figure. Try to avoid 

Prof jamal
Previously viva got 4 sessions 
Currently is being simplified-2

��Viva is something that u prepared everyday to ur pt-practice that way
��Daily tips: go back n read the same topic although already come across that many times before

��Choose 1 case to be prepared per list of ot And start telling ur colleagues and the surgeon especially,to validate ur answer weather its true and up to the standard 

��Always look at examiner face. Maintain eye contact 

��Leads the examiner. Direct them to ur comfort zone esp when u r being alot of samples(of implant for example)
Eg bone cement 
Whats the material?fx?complication? 
Explain one by one

Viva sessions (practical session)
��1st question is alwys an ice breaking question
Next is direct question to the specific topics

��Eg what hv u done in ur hospital? 
-choose from what u r confident most 

��Eg principle of lag screws
Draw the screw and frcture:make it fast-take less than 1 minutes

��Give exact answer;eg lower limbs drill bit and screw size 
-Answer straight drilling with 4.5 dril bit then 3.5 size ,with direction perpendicular to fracture site
-purchase the Prox cortex first then Distal cortex
-Countersink and put the screw
-Tighten the screw

Eg:how to do bka? 
��Answer directly ��
-i check the consent 
Dont say that u r explaining from risk,Benefits,indications--its wasting time!!
Unless u being asked about that further

-mark the rite leg 
-then explaination to surgical technique 

��Dont mention name in approach 
Say eg:posterior approach of the hip 
Dont say hardinge. Henry etc 
Use the anatomical landmark to begin with��

��Basic questions is for u to pass
Hard questions is for u to get distinction!��

Tuesday, 14 April 2015

Make My Day

�� �� �� �� �� �� �� �� ��
Today is Charlie Chaplin's 125th birthday - a good day to recollect his 3 heart-touching statements:-

(1) Nothing is permanent in this world, not even our troubles.

(2) I like walking in the rain, because nobody can see my tears.

(3) The most wasted day in life is the day in which we have not laughed.

Keep smiling and pass this message to everyone whom you want to see smiling �� �� ��
Old man has 8 hair on his head.

He went to Barber shop.
   
Barber in anger asked:

shall i cut or count ?

Old man smiled and said:

"Colour it!"

LIFE is to enjoy with whatever you have with you, keep smiling

If you feel STRESSED,

Give yourself A Break.

Enjoy Some..

Icecream
Choclates
Candy
Cake

Why?
B'Coz

STRESSED backwards spelling
is DESSERTS ...enjoy

Alphabetic advice for you:

A B C
Avoid Boring Company..

D E F
Don't Entertain Fools..

G H I
Go for High Ideas .

J K L M
Just Keep a friend like ME..

N O P
Never Overlook the Poor n suffering..

Q R S
Quit Reacting to Silly tales��.

T U V
Tune Urself for ur Victory..

W X Y Z
We Xpect You to Zoom ahead in life

Very ....beautiful lines pls store it.

ONE Good FRIEND is equal to ONE  Good Medicine. . .

Likewise ONE Good Group is equal to ONE Full medical store...�� �� ��
☺�� �� �� ..

Six Best Doctors �� in the World-
          1.Sunlight☀
              2.Rest..
          3.Exercise..��
             4.Diet�� ..�� ..
   5.Self Confidence..
                   &
          6.Friends....
Maintain them in all stages of Life and enjoy.. healthy life
If   you   see   the   moon ..... You   see    the    beauty    of    God .....  
If    you   see    the   Sun ..... You   see    the    power   of    God .....   And ....   
If   you   see   the   Mirror. You   see     the    best    Creation of   GOD .

So    Believe   in    YOURSELF. We all are tourists & God is our travel agent who  has already fixed all our Routes Reservations & Destinations
So!
Trust him & Enjoy the "Trip" called LIFE...

Our aim in life should be
9 8 7 6 5 4 3 2 1 0

..9-glass drinking water.
..8-hrs sound sleep.
..7-wonders tour with family.

..6-days work a week.
..5-digit income
..4-wheeler.
..3-bedroom flat or house
..2-cute children.
..1-sweetheart.
..0-tension!

One Life will never come Again. .. .Live Today. . .
Send to all people who are important to you.. I have already made it��