Thursday, 2 August 2007

ORL Posting..and Results for Ophthalmology Posting..

Salam semua and salam sejahtera...
We'd finished our ophthal posting...memang best and interesting even byk halangan yg ditempuhi dari segi masa, study dan ragam org sekeliling..
And finally the results already be announced..Alhamdulillah semua lulus..Keng Jun Ni sebagai pelajar terbaik posting..Tahniah Tahniah..and Tahniah untuk diri sendir..it's ur first posting A'a..and you already do it..hehe.

.
Dah habih opthal..continue lak dengan ORL..otorhinolaryngology..a.k.a. ear nose and throat plus head and neck surgery..posting ni best gak coz byk related ngan diri sendiri..cam allergic rhinitis yg very common kat Malaysia ni..ada hikmah kita sakit ni..at least ubat2 yg perlu diprescribed pun kita dah mahir..hehehe...

Cam ubat tonsillitis..(teringat masa 1st time kena dulu, sekarang dah adapt dah)..dalam seminar presentation, dia kata bg penicillin or erythromycin tp masa kena dulu dia bg bacampicillin (Penglob..betul kot eja)..might be derivatives of penicillin or kalo xhilang gak..dia bg augmentin (amoxicillin with Clavulanate or Clavulanic acid). or nama lain co-amoxiclav..sama la tu..so, even dia kata penicillin, kita still kena tahu ubat aper under penicillin..

Posting ORL ni penat dari segi mentally..yer lah..bila time clinic jer, dengan patient yg terhad, tp student yg ramai..susah la nk belajar.. masa first day clinic..memang pack sgt..bayangkan..4th year dah satu grup..29 org, tambah lak ngan 5th year..and tambah lagi dak dental..
memang lemas la kat dalam tu..nasib baik buku log xder minimum requirement..ok la skit..xder la stress..tp eventhough benda tu xder..sama cam post yg a'a gtau dulu2..still kurang toleransi antara member group..
berebut nk check patient..dapat tgk kes best2..xnk kongsi ngan kawan2..bila tanya, pusing bahu membelakangi kita lagi ader..cmnie ke kawan nk tlg kawan..
SELFISH..
that's d only thing in my mind at that time..sedih sgt..ni bru posting ORL..
kepada member2 yg byk sharing..THANKS BANYAK2..

1st week ORL..byk seminar and memang ngantuk2 time org lain present..ha ha ha..bila la nk buang perangai buruk ni...dah try mcm2..ngantuk ni susah nk buang..akibatnya..mlm2 kenalah study balik aper yg tertinggal..bukan tak cukup tdo..dah pe'el..alasan..

Generally OK la..time clinic dekat2 kul 12.30, biasanya dah takder student dah..xramai la..sistem perlu diperbaharui..dividekan group sendiri and etc la supaya xcrowded.arrange la nk gi kat mana.OT ke klinik audio ker..
Kitorg ada dividekan diri sendiri..ambik turn la.. dalam dah divide2 tu..boleh lagi terdengar telinga ni menagatakan "kalau diorang lambat habih, kita halau diorang.." Patut ke tak patut???
Last2..setengah jam before my group habih turn, diorg dah dtg dah..saper yg nk kena halau ni?? tp sebgai professional..(future)..and nk sharing ngan kwn2
..(kalo kita halau, sama jer kita ngan dia..baik jgn ikut), biarkan..

Pada yg terasa, jgn terasa lama2..xpuas hati..gtau depan2..slow talk..i can accept it..tp tolong jgn cakap2 belakang..last2, kawan ngan kita gak, mintak tolong ngan kita gak time susah2..itu bukan kawan..itu menspare partkan kawan2....malu kat diri sendiri la..plz yer.teguran ikhlas....
boleh emailkan..kalo rasa xnk face to face..it's OK for me..


Actually, that's the main objective I write this blog..nk share smething wat panduan, nk lepaskan geram n teguran secara tulisan..nk secara verbal..karang merajuk plak..at least, i
dunno who will read my blogs..and i dunno that they already know..THAT's BETTER for me and them

3 comments:

pahlawanmuda said...

ak pn share gak..... mengikut firasat aku, ada 'diskriminasi terancang' terhadap plajar lelaki melayu ketika clinical ORL. berikut adalah beberapa fakta sebagai buktinya:

fakta 1. pelajar perempuan menguasai 90% space dlm klinik (setelah ditolak space ntuk doc, staf,nurses & peralatan). pelajar lelaki melayu terpaksa mengalah dan 'self study' kt bilik.

fakta 2. pelajar lelaki melayu terpaksa menghantar wakil ke clinic session kerana space yg ada hanya 10% shj ntuk diorang. (kami memerlukan 'space' yg lebih luas-korang tau knapa)

fakta 3. wakil yg di hantar 'disisihkan' dan terpaksa memberi laluan kepada pelajar perempuan yg excited nak tengok finding. (kecuali aa aa, thanks to u- tp ini mungkin sebahagian dr konspirasi terancang supaya tidak disyakki akan adanya diskriminasi tersebut)

fakta 4. ini hanya gurauan. harap jgn amik serious. wakaka...

A'a said...

Thanks for the comments..i accept it as it is ur opinion..
seperti dalam post yg berkenaan, aku sendiri terpaksa 'bergerak' sendirian tnpa memerlukan kawan2 untuk teman time kat klinik..barulah dapat survive..
kalo diskriminasi terancang tu xtaulah coz certain gurls also experienced it..
Anyway..i am willing to share with u guys everything that i learned from the clinical session..jgn malu jgn segan..kita sedang belajar..ilmu Allah itu luas..xrugi jika kita share and bg peluang pada org untuk belajar..Thanks A Lot..

A'a said...

Well..i received new opinion about this post..

Isu yg kuar tentang apa yg pahlawan muda katakan :
1) Naper budak melayu malas sangat?? Sedangkan budak laki bangsa lain pun boleh datang klinik even sesak..kalo xmalas, sure boleh carik space n perlu tegas skit..nampak pun xbersungguh.. (against fakta 1 n 2)

Setelah dengar luahan sorg ni..aku setuju gak..when there's a will, there's a way..no alasan..boleh kalau nak..cuma nak ke tak nak..tu jer..